Hrvatski radio

Radio Osijek

Lipanjske vrućine i starije osobe

12.06.2015.

15:49

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Meteorolozi za vikend najavljuju sunčano i vrlo vruće vrijeme s temperaturama zraka koje bi u nedjelju mogle dosegnuti i 36°C. Ministarstvo zdravlja izdalo je Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

U devet točaka, među ostalim, navedeno je da se starije osobe nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10-17 sati,  poglavito ne srčani bolesnici niti oni oboljeli od šećerne bolesti. Prigodom izlaska iz svog prebivališta starija osoba nužno mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom. Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine. 
Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se bolesnik nužno  mora hitno javiti svom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.
Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.
Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe. Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.
Za starije osobe je važna i tjelesna i psihička aktivnosti. Osobito je korisno podržavati naviku kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, i to u prirodi. Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj  starija osoba prebiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.