Hrvatski radio

Radio Osijek

Lipaši predali donaciju Centru „JA kao i TI”

27.12.2019.

11:30

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

I ove godine Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkoga društva Lipa imao je humanitarnu namjenu, a iznos prikupljen dobrovoljnim prilozima posjetitelja Lipaši su predali osječkom Centru za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI” koji skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama.

Riječ je o 6 tisuća 400 kuna, a novac će biti iskorišten kako bi se na stacionarnom odjelu Centra u Divaltovoj ulici uredio prostor za druženje korisnika. „Donaciju ćemo iskoristiti za uređenje dnevnoga boravka u sjedištu naše ustanove, a to je, kao i u svakoj obitelji, mjesto gdje se okupljaju naši korisnici koji su u sjedištu, ali i koji su smješteni u stambenim jedinicama diljem grada. Ovdje dolaze, igraju društvene igre, razgovaraju, gledaju televiziju, zabavljaju se i smiju”, rekla je ravnateljica Centra Mira Leko Ćurčić.

Dopredsjednik Lipe Tomislav Levak izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su bili u prilici skromno pomoći u ovim blagdanskim danima. „Svake se godine trudimo pjevati i nastupati za nekoga drugog. Nažalost, puno je onih u našoj zajednici kojima je pomoć potrebna, tako da još dugo nećemo imati problema s izborom onih za koje ćemo pjevati. Nije toliko važna sama donacija, koja možda nije toliko velika, nego skretanje pozornosti na probleme”, rekao je Levak. Dodao je kako im je bilo posebno drago na 27. Božićnom koncertu u prepunoj Crkvi sv. Mihaela arkanđela u publici vidjeti korisnike i djelatnike Centra.

Centar „JA kao i TI” pruža socijalne usluge dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te pomoći u kući. Ravnateljica Ćurčić ističe kako im je snažan izazov što veće uključivanje korisnika u zajednicu te rušenje stigmatizacije, pri čemu bi im uvelike pomoglo kada bi se korisnicima više otvarale prilike za zapošljavanje. Na stacionarom odjelu u Osijeku smješteno je 40 korisnika, a ostali borave u 35 stambenih jedinica diljem grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.