Hrvatski radio

Radio Osijek

Lipovac: 26. godišnjica prve velike razmjene

22.05.2018.

14:11

Autor: Radio Osijek/HINA

Lipovac, fotografija HRT

Lipovac, fotografija HRT

Foto: - / -

Okupljanjem preživjelih logoraša u Lipovcu je, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 26. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu svi za sve razmijenjeno 288 logoraša.

"Usprkos tijeku vremena", istaknuo je predsjednik HDLSKL Danijel Rehak, "sjećanja su i danas vrlo živa na dane provedene u zatočeništvu. U logorima smo ispitivani, zlostavljanji, ponižavani, mučeni i ubijani, a da za svu tu bol i patnju još uvijek nije plaćena kazna", rekao Rehak podsjetivši kako je Društvo do sada podnijelo gotovo desetak kaznenih prijava s ukupno oko 1.000 imena počinitelja i nalogodavaca zatočenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila, a da o tom pitanju mjerodavna hrvatska tijela nisu ništa učinila.
"Ne znamo zašto te prijave leže u nekim ladicama", naglasio je podsjetivši kako je u logorima bilo oko 30.000 osoba, dok Hrvatska priznaje tek nešto više od 7.600 logoraša.
Istaknuo je kako, unatoč vremenskom odmaku od 26 godina, bivši logoraši još nisu uspjeli ostvariti niz prava za koja smatraju da im pripadaju. Među tim pravima je i zahtjev za priznavanje statusa logoraša svima koji su bili zatočeni u srbijanskim logorima bez obzira na vremensko razdoblje zatočeništva, rekao je dodavši kako status logoraša imaju samo logoraši koje su popisali predstavnici Međunarodnog Crvenoga križa te koji su bili zatočeni duže od 72 sata. 
U spomen na nestale i ubijene zatočenike srpskih koncentracijskih logora podno spomen obilježja u Spomen parku mladosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.