Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljepote prirode razgledat će iz panoramskog autobusa

24.04.2019.

13:56

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Park prirode Papuk

Foto: Park prirode Papuk

Foto: - / -

Park prirode Papuk bit će prvi među nacionalnim i parkovima prirode koji će imati vlastiti panoramski autobus za razgledanje prirodnih ljepota i znamenitosti. Ugovor o kupnji autobusa danas su potpisali ravnatelj Parka Alen Jurenac i direktor tvrtke Auto Hrvatska Mario Fabek.

Autobus  vrijedan 2,9 milijuna kuna kupljen je povodom dvadesete obljetnice rada u okviru projekta "Geopriče UNESCO geoparka, koji se financira putem programa "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".
"Ponosni smo što smo prvi prepoznali priliku da i na ovaj način pridonesemo kvaliteti turističke ponude Parka. Naš projekt 'Geopriče UNESCO geoparka' je među deset najvećih projekata koji se trenutno provode u Hrvatskoj. Autobus će povezati sve dijelove Parka i biti na usluzi svim posjetiteljima, čiji broj rapidno raste iz dana u dan," rekao je Jurenac.
Kapacitet autobusa dostatan je za obilazak dvaju školskih razreda prosječne brojnosti, odnosno jedne skupine od 50 posjetitelja kao što je u prosjeku i organizirano u agencijskim paket aranžmanima. "Panoramski  autobus MAN Lion's Coach opremljen je učinkovitim dizelskim  motorom snage 420 KS, koji u potpunosti zadovoljava najstrože norme u dijelu emisije štetnih plinova. S panoramskom izvedbom srednjeg dijela krova posjeduje najsuvremeniju opremu i zadovoljava sve standarde aktivne i pasivne sigurnosti. Klimatiziran je prilagođen i za prijevoz osoba s invaliditetom",  istaknuo je Fabek.
Projekt "Geopriče UNESCO geoparka" je dosad najveći projektni prijedlog odobren u Slavoniji ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna, uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. 

park-prirode-potpisivanje-autobus.jpg

park-prirode-potpisivanje-autobus.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.