Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljetna škola mladih Crvenog križa u uvjetima "novog normalnog"

13.08.2020.

17:53

Autor: Radio Osijek/TM

Ljetna škola mladih Crvenog križa u uvjetima "novog normalnog"

Ljetna škola mladih Crvenog križa u uvjetima "novog normalnog"

Foto: - / -

Unatoč epidemiološkim prilikama u kojima se puno toga otkazuje, Ljetna škola mladih Crvenoga križa imat će svoje 17. izdanje. Održat će se od 18. do 28. kolovoza u Orahovici u uvjetima "novog normalnog", a sudjelovat će 70-ak mladih iz društava Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije.

Zbog epidemioloških prilika ovogodišnja Ljetna škola održat će se uz primjenu uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te bez sudjelovanja mladih iz drugih društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Republike Hrvatske i drugih društava Crvenog križa susjednih zemalja.
"Ove godine smo reducirali program i prilagodili ga situaciji koja nas je sve zadesila. Mladi će se osposobljavati za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim programima su prva pomoć što je naše standardno osposobljavanje, zatim za voditelje radionica realističnog prikaza ozljeda, obuka za voditelja klubova mladih Crvenog križa, s naglaskom na preventivne programe te osposobljavanja za voditelje programa terenskih jedinica, s tim da će se kroz sve programe naglasak staviti na djelovanje u izvanrednim situacijama", objasnio je Goran Latković.
Tijekom Ljetne škole bit će provedene i radionice o klimatskim promjenama. 
Ideja o ljetnoj školi mladih Crvenoga križa krenula je iz Osijeka prije dvadesetak godina. "Ideja je potekla na osnovu međunarodnih kampova u kojima su sudjelovali mladi iz osječkog Crvenoga križa. Htjeli smo educirati naše mlade, dati im dobru osnovu za njihov rad na terenu. To se pokazalo kao jedna jako dobra investicija, ne financijska, već u razvijanju kapaciteta. Velik broj zaposlenih u Crvenom križu bili su upravo polaznici Ljetne škole mladih. Imate izgrađenu osobu, empatičnu osobu, humanu osobu, koja zna programe Crvenog križa, koja se kroz te aktivnosti već izgradila", istaknuo je direktor Gradskog društva Crvenoga križa Osijek Denis Ćosić podsjećajući da je prva Ljetna škola mladih održana 2004. u Splitu.

Ljetna škola CK - Denis Ćosić

Ljetna škola CK - Marko Đukić

Ljetna škola CK - Goran Latković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.