Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljetne radionice u Domu tehnike

05.07.2015.

14:27

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završene prve dvije od 12 ljetnih radionica u osječkom Domu tehnike.

Polaznici radionica su se mogli upoznati s likovnom umjetnošću u tehničkoj kulturi i automodelarstvom. Organizator radionice "Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi" je Hrvatsko društvo umjetnika "Adolf Waldinger".

Suorganizator obiju radionica bila je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, a pomogla je i ZTK Osječko-baranjske županije.

Djeca su svaki dan obrađivala jednu osnovnu likovnu temu. Voditelji radionice Ida i Zoran Đurkić, osim samog uvoda, pokazali su polaznicima kako odabrati motiv i postaviti kompoziciju pomoću omjera. Nakon uvoda polaznici su praktično primjenili naučeno. Ova radionica je sjajan primjer kako se stvara i otkriva veza između umjetnosti i tehničkih disciplina. Polaznici su se služili isključivo olovkom.

Organizator radionice "Automodelarstva" bio je Automodelarski klub Osijek, a voditelj radionice je Ivica Frajt. Tema radionice je bila uvod u automodelarstvo, bazirana na elektro modelima. U radionici su polaznici sastavljali elektro automodele, upoznali se sa osnovnim dijelovima modela, ugradnjom i funkcioniranjem pojedinih sklopova i uređaja te upravljanjem modelima putem daljinskog upravljača. Nakon uspješno savladanog praktičnog djela, sa modelima koje su polaznici sami složili, pristupilo se vježbama vožnje modela i na kraju malom natjecanju.

"Obje radionice su bile namijenjene učenicima 1.-8. razreda osnovne škole, ali to nije spriječilo i mlađe da se aktivno uključe. Radionice su jako brzo prošle, po mišljenju naših polaznika. A svoje zadovoljstvo po njihovom završetku nisu skrivali niti roditelji i voditelji, kao ni organizatori", istaknula je Nataša Dorić, voditeljica Centra tehničke kulture u ZTK Osijeka. 

Sljedeći tjedan će se održati tri radionice- ZRAKOPLOVNO MODELARSTVO-UPOZNAVANJE S ROTOKPTERIMA (učenici 1-8 razreda), STOP-TRIK ANIMACIJA (učenici 4-8 razreda)  i MALA ŠKOLA INDUSTRIJSKE ROBOTIKE(učenici 7-8 razreda)

 

 

 

         

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.