Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljeto u Osijeku: manje komaraca, više obada i osa

21.08.2017.

12:33

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ova je godina jedna od onih koje u prosjeku svake četiri godine, nakon sušne sezone i niskih vodostaja rijeka Drave i Dunava, imamo malo komaraca koji se izlegu i napadaju prema gradu, ali ima obada i osa", ističe pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka Romano Kristić.

"Sve su to prirodne pojave i moramo se u tom dijelu usmjeriti i boriti kako bi stvorili koliko-toliko kvalitetne uvjete i način života. Ne radi se posebnoj aktivaciji komaraca, Dunav je bio u blagom porastu i Kopački se rit napunio vodom, ali to su zanemarive vrijednosti tako da su odrađeni tretmani u Sarvašu, Klisi, Nemetinu i istočnom dijelu Donjega grada kako bi spriječili ulaz prema gradu. Broj komaraca nešto je pojačan u zelenom pojasu Đavolje Grede i Halaševa, koji nisu gradska područja već pripadaju općinama Bilje i Darda, ali su u našem programu, a barijerom sprječavamo ulazak komaraca u grad Osijek. Romano Kristić naglašava da sezona komaraca kreće u ožujku prvim podizanjem vodostaja i plavljenjem gdje bi se trebali obaviti kvalitetni larvicidni tretmani kako bi se što više reducirala pojava i razvoj komaraca u vodenome mediju, a kada izađu, onda ih je nemoguće kontrolirati. Dimljenje je zadnji i najneučinkovitiji alat, ali zbog toga inzistiramo da se kontrola komaraca proširi na širje područje ne samo grada Osijeka nego i Osječko – baranjske županije jer izvorište komaraca očigledno nije u Osijeku nego i izvan njega, a to vidimo po ovoj sezoni gdje urbanih komaraca, koji nastaju u našim vrtovima i nema toliko jer ove godine nisu prijeđene vrijednosti od 15 uboda u 15 minuta. Pojava komaraca koji dolaze sa sjevera, s druge strane rijeke Drave, su potvrda da je poplavno područje glavni i jedini izvor komaraca koji nas bodu na području grada Osijeka. Ove godine Grad je osigurao 3.200.000 kuna, ukupni će trošak biti znatno manji s obzirom da sezona nije tako intenzivna i invazivna, za očekivati je da trošak neće prijeći 1,5 milijuna za 2017. godinu, kaže Kristić te dodaje da to ne znači da nekakvi nepredvidivi troškovi za cijelo područje Osječko – baranjske županije nisu puno veći. Općine to teško mogu izdržati, iz državnog proračuna teško je očekivati stalnu potporu, a Osječko – baranjska županija  teško može izdvojiti značajna sredstva jer procjena Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije je i veća od 20 milijuna kuna godišnje. Komarci više nisu problem Osijeka i Osječko – baranjske županije, jer su se proširili, posebice tigrasti koji su i prijenosnici zaraznih bolesti, na Jadransku obalu, priobalje i zaleđe, ali ih isto tako ima i u Zagrebu i sjevernom dijelu Hrvatske, jer danas komarci ne biraju područje gdje će biti", rekao je Romano Kristić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.