Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljubav je za hrabre, a mržnja za kukavice

15.10.2019.

20:30

Autor: Radio Osijek / IF

Ljubav je za hrabre, a mržnja za kukavice

Ljubav je za hrabre, a mržnja za kukavice

Foto: - / -

Tako o ljubavi govori Davor Špišić koji je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku predstavio svoj novi roman "Košer" u kojem junaci tragaju za pravom, čistom i velikom ljubavi u vremenu koje sve više obilježava mržnja i netrpeljivost.

Košer u židovskoj religiji donosi određena pravila u pripremi hrane i simbolizira čistoću, a kao naslov romana Davora Špišića označava čistoću ljubavi. Potraga za čistom ljubavi duga je i teška, traje cijeli život, ali je ideal kojemu moramo stremiti do posljednjeg daha, pojašnjava autor. Nažalost, živimo u dobu u kojem smo bombardirani nasiljem, mržnjom, netrpeljivošću svakog oblika i svatko od nas mora dati sve od sebe da se izbori za ljubav, kaže Špišić.
Tako su i junaci romana „Košer” krenuli u dugu potragu za ljubavlju za koju se žestoko bore. Radnja seže od 1989. do danas i, iako je ljubavna priča u prvom planu, jasno je da je riječ o turbulentim vremenima u kojima su padala carstva, zidovi, imperije, rastakali se društveni sustavi i nastajali novi. U takvim okolnostima junaci romana pokušavaju se izboriti za svoje mjesto pod suncem i ostati ljudi, napominje Davor Špišić.

Izdavač Hena-com o romanu piše:
„Kad sedamdesetogodišnji Ljubo Zorica, bivši podoficir nekadašnje Jugoslavenske narodne armije, dobije uznemirujući poziv od svoje kćeri koja se s Liječnicima bez granica uputila u Izrael i tamo završila u izraelskom vojnom zatvoru, bez razmišljanja će krenuti u Jeruzalem spašavati svoju jedinicu.
No kći Zorica nije jedino što u mitskoj zemlji iskonske ljubavi i vjekovnih mržnji Ljubo može dobiti natrag ili zauvijek izgubiti. Tamo će ponovno vidjeti i Zoričinu majku Rahelu, svoju jedinu i neprežaljenu životnu ljubav koja ga je napustila trideset godina ranije. Putujući u Izrael, Ljubo putuje i u vlastitu prošlost, u brak s Rahelom koji se nepovratno urušio zajedno s Berlinskim zidom, u tugu zbog dvije izgubljene ljubavi svoje kćeri, u nemilo sjećanje na svoj život nakon razvoda u kojem on i kći nisu ostali samo na brisanom prostoru razorene obitelji, nego i na vjetrometini novih političkih okolnosti u kojima je sve bitno u njihovoj biografiji postalo nepoželjno.”

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.