Hrvatski radio

Radio Osijek

"Ljubavni napitak" nova operna premijera osječkog HNK-a

23.11.2022.

11:53

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: Marina Ban / HRT Radio Osijek

Komična opera "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija, u režiji Ozrena Prohića, prva je ovosezonska operna premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena u petak 25. studenog, izvijestili su danas u tom kazalištu.


Dirigent Mladen Tutavac podsjetio je na konferenciji za novinare da je "Ljubavni napitak" posljednji put na repertoaru osječkog HNK-a bio premijerno prikazan 2004. godine, kada je on također bio dirigent, a predstavu je režirao Ivica Krajač.

Tutavac smatra da je ovo genijalna komična opera, s duhovitim tekstom i duhovitom radnjom, što je uklopljeno u vrlo lijepu glazbu, koja plijeni jer je jednostavna, duhovita i iskričava.

Donizzeti je vrlo zanimljivo i pokretno djelo, koje ide iz scene u scenu, a da niti jednog trenutka nije dosadno, čemu je pridonijela i vrlo dinamična režija Ozrena Prohića, koji je jako puno tražio od zbora i solista, istaknuo je dirigent Tutavac.

U premijernoj postavi nastupit će Kristian Marušić, Vesna Đurković, Berislav Puškarić, Robert Adamček i Ivana Medić, a sudjeluju zbor, baletni ansambl i orkestar osječkog HNK-a. Scenografkinje su Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a scenski pokret je osmislila Maja Huber.

Galerija
., Foto: ./.
., Foto: ./.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.