Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljudski sunčani sat u Sunčanom kabinetu Ekonomskog fakulteta

11.11.2021.

13:46

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Ekonomski fakultet Osijek

Foto: Ekonomski fakultet Osijek

Foto: - / -

Osječki je Ekonomski fakultet u Sunčanom kabinetu svečano postavio ljudsku sunčanu uru, uz poruku da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Fakulteta. Brojevi na sunčanom satu ispisani su glagoljicom i u obliku kovanica.

Ovim je činom Ekonomski fakultet u Osijeku prvi u Republici Hrvatskoj koji je izradio eurokovanice za mjerenje vremena uz simbolično spajanje suvremenoga i tradicionalnoga. "Naglasak jedinstvenog sata je na osobi kao mjeri vremena, obnovljivim izvorima energije ali i predstavljanju glagoljice kao važnog detalja na budućim hrvatskim eurokovanicama", ističe se u priopćenju s Ekonomskog fakulteta. 

Ljudska sunčana ura na Ekonomskom fakultetu u Osijeku kao jedinstveni mehanički sat, započeo je s mjerenjem vremena nakon što je dekan prof. dr. sc. Boris Crnković simbolično prerezao vrpcu i najavio razdoblje ekonomije temeljene na obnovljivim izvorima, kao što su sunce, vjetar i voda. Sunčani kabinet Fakulteta mjesto je suradničkih i mentorskih razgovora o vodikovoj ekonomiji te vodiku kao najjednostavnijem kemijskom elementu i energentu budućnosti, čija se energija uspoređuje sa sunčevom, ali i pokretačkom energijom pojedinaca.
"Ljudska sunčana ura svojim satima označenima glagoljicom istodobno šalje više simboličkih poruka. Sunčana je ura jedna od prvih mehaničkih ura, a posebnost ljudske sunčane ure Ekonomskoga fakulteta u Osijeku je uloga sjenopokazivača (gnomona), koja je dodijeljena osobi čije se tijelo nalazi u samom središtu sata – tako se u središte zbivanja postavlja osoba te se poručuje kako je ona mjera vremena, a ne obrnuto“, istaknuo je Crnković.
Uvođenje eurokovanica u Republiku Hrvatsku također je jedna od tema sunčane ure. Fakultet je još 2015. Aulu glagoljice oslikao muralima meandrirane glagoljice. Brojevi na sunčanoj uri ispisani su glagoljicom kao jednim od motiva na budućim eurokovanicama Republike Hrvatske, uz šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu i Nikolu Teslu, čime se, kako je prilikom pozdrava okupljenima naglasila prodekanica prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, glagoljica prigodno uvodi u svijet ekonomije.
Ljudska sunčana ura izrađena je prema nacrtu prof. dr. sc. Damira Varevca, dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta u Osijeku, diplomiranoga inženjera, koji je iskazao zadovoljstvo ostvarenjem svojega nacrta, kao i uspješnom suradnjom s Ekonomskim fakultetom, kojom se njeguje interdisciplinarnost i kolegijalnost sveučilišnih sastavnica.
Sunčanu uru je povodom proslave 60. obljetnice rada i djelovanja Fakulteta postavio Boris Franov, a sve prema idejnoj zamisli prof. dr. sc. Jasne Horvat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.