Hrvatski radio

Radio Osijek

Logoraši se i dalje bore za istinu

20.10.2018.

12:45

Autor: Iva Fijala

Logoraši se i dalje bore za istinu

Logoraši se i dalje bore za istinu

Foto: - / -

Poslije poginulih i nestalih, najviše su za stvaranje Hrvatske dali logoraši i tu poruku treba stalno ponavljati. Logoraši nemaju povjerenja u hrvatsko pravosuđe jer zločinci nisu odgovarali za svoja nedjela.

Prema evidenciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora oko 30.000 osoba prošlo je kroz logore, kaže predsjednik društva Danijel Rehak i upozorava da je u službenoj evidenciji Hrvatske tek oko 7.600 osoba jer nisu evidentirani logoraši koje nije popisao Crveni križ. No, Crveni križ nije stigao do svakog sela u kojem su ljudi stradavali po logorima. Hrvatska država nije odradila svoj posao i pomogla svim onim logorašima koji nisu bili i branitelji već su kao civili završili u logorima, a sada ne mogu ostvariti svoja prava, naglasio je predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak.
Poseban je problem što Državno odvjetništvo od 2002. godine, kada su logoraši predali materijale sa svojim iskazima i podnijeli kaznene prijave, ništa nije poduzelo i nitko nije niti pozvan na razgovor, kaže Rehak i dodaje da povjerenja u hrvatsko pravosuđe nemaju. Dok su hrvatski logoraši na Interpolovim tjeralicama i ne mogu napustiti državu, zločinci koji su ih zlostavljali slobodno šeću.
Predsjednik osječko-baranjske podružnice HDLSKL-a Damir Buljević poručio je da više od dvadeset godina udruga prikuplja pisane i usmene materijale kako bi pronosila istinu o Domovinskom ratu i pomogla u procesuiranju ratnih zločina, međutim situacija danas nije ni približno onakva kakvu su željeli. No, razgovarat će i upozoravati i dalje, kao što su to učinili i danas na susretu s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem.
Poslije poginulih i nestalih, najviše su za stvaranje Hrvatske dali logoraši i tu poruku treba stalno ponavljati, istaknuo je gradonačelnik Vrkić. Nažalost, složili su se da institucije ne rade dobro svoj posao, a gradanačelnik je naglasio da političari "ne stvaraju dovoljno bistru sliku po kojoj bi se znalo točno tko radi u korist ove države, tko ne radi" jer bi se tako znala i više cijeniti žrtva logoraša.

Dani logoraša u Osijeku traju tri dana. Nakon jučerašnjeg okupljanja, današnji je dan počeo susretom s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem. U 10 je sati počela skupština Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a potom i simpozij "Žrtve rata u zdravstvu i socijalnoj skrbi". Poslijepodne je rezervirano za druženje, posjet Parku prirode Kopački rit i Kapelici Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi, a sudionici Dana logoraša sutra će obići Đakovo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.