Hrvatski radio

Radio Osijek

Lokalna samouprava ostaje bez 1,5 milijarde kuna

10.11.2016.

15:55

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županije, gradovi i općine u Hrvatskoj zbog porezne reforme sljedeće će godine zbog porezne reforme ostati bez milijarde i pol kuna, istaknuli su hrvatski župani danas u Vukovaru na sastanku izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Predsjednik HZŽ i šibensko-kninski župan Goran Pauk izjavio je kako su župani dobili obećanja ministra financija Zdravka Marića kako će svaka izgubljena kuna jedinicama lokalne uprave i samouprave bit nadoknađena iz državnoga proračuna, no za sada nitko ne zna detalje na koji će se to način učiniti. Zbog toga je Hrvatska zajednica županija zatražila hitan sastanak s ministrom financija kako bi se riješile sve nepoznanice, posebice zbog činjenice da se uskoro moraju sastaviti proračuni za sljedeću godinu. Pauk je pritom jasno rekao kako vjeruje obećanjima ministra financija te kako će nova porezna politika biti dobrodošla u smislu rasterećenja troškova rada te za razvoj poduzetništva i gospodarstva u cjelini. "Nemamo razloga ne vjerovati ministru, više je puta iznosio u javnost da će nam prihodi biti kao i do sada, ali postoji niz nepoznanica koje moramo razjasniti prije sklapanja proračuna koji je osnova našeg rada i funkcioniranja", rekao je župan Pauk te dodao kako se ne mogu zadovoljiti obećanjima nego preciznim uputama bez kojih ne mogu sastaviti županijske proračune.  

Sutra je Dan Vukovarsko-srijemske županije tako da je i to jedan od razloga današnjeg susreta u Vukovaru. 

Župani sa zanimanjem prate i izmjene zakona o porezu na cestovna motorna vozila i smatraju kako bi taj porez trebao postati jedan od izvornih prihoda županija. "Decentralizacija države po principu supsidijarnosti, davanje županijama novih poslova, novih obveza, ali i novih izbora financiranja je ono što očekujemo ne samo od ministra Marića nego od svih ministara u Vladi RH", rekao je Goran Pauk ističući kako je Hrvatska možda najcentraliziranija država u Europskoj uniji.  

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kao jedan od najvećih problema nejasnoće u sastavljanju proračuna koje mogu predstavljati veliki problem pri sastavljanju financijskih konstrukcija za projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije, a u kojima županije sudjeluju kao partneri. "Od mnogih projekata ćemo morati odustati jer jednostavno nećemo biti u stanju osigurati svoj dio prihoda koji je vezan za pokrivanje u određenom postotku", rekao je Kolar te dodao kako je to velika opasnost koja prijeti rezanjem grane na kojoj sjedimo. posebice je to važno jer znamo da Hrvatska neće uspjeti povući iz fondova sav novac koji joj stoji na raspolaganju, a u pitanju je 10.3 milijardi eura. 

Sa županima će se poslijepodne sastati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, a zatražili su i sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem. 

Poslušajte cjelovite izjave župana Gorana Pauka, Željka Kolara i Bože Galića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.