Hrvatski radio

Radio Osijek

Lovačka društva nastavljaju gospodariti lovištima

05.03.2021.

22:38

Autor: Radio Osijek

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

U Vinkovcima, u prostorijama Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić ovjerio je i svečano uručio lovnogospodarske osnove za još devet lovačkih društava i udruga s područja te županije .

Riječ je o temeljnom planskom aktu kojim se detaljno uređuje gospodarenje pojedinim lovištem te uzgoj, zaštita i lov određene divljači.
Nove lovnogospodarske osnove kojima je uređeno gospodarenje lovištima za sljedećih 10 lovnih godina dodijeljeni su lovačkim društvima/udrugama: Dubrava Nijemci, Vepar Cerić,  Šljuka Korođ, Zrinski Vukovar, Sokol Lovas, Orao Novi Jankovci, Jastreb Stari Jankovci, Jelen Petrovci i Gradina Donje Novo Selo. Župan Galić također je potpisao novi desetogodišnji Ugovor o zakupu prava lova s Lovačkim društvom Zec Šiškovci za lovište Šiškovka, na koji je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru dalo pozitivno mišljenje što je potvrdilo stav župana i Županije da se u ovom lovištu dobro gospodarilo.
Galić je ovom prilikom naglasio odličnu suradnju s lovačkim društvima i udrugama. Spomenuo je i decentralizaciju poslova na području lovstva u smislu da je veći dio nadležnosti s Ministarstva poljoprivrede predano županijma, što svakako potvrđuje i zadovoljstvo lovačkih društava zbog propisanog gospodarenja lovištima, a župan je izrazio zadovoljstvo što lovačka društva vode računa o tome.
Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Krunoslav Buhač pojasnio je značaj Lovnogospodarske osnova koja je temeljni, osnovni i planski akt kojim se detaljno uređuje gospodarenje i korištenje lovištima te uzgoj, zaštita i lov određene divljači u razdoblju od deset lovnih godina. Lovnogospodarska osnova temelji se na brojnom stanju svih vrsta divljači, koje stalno ili sezonski žive u lovištu i na broj divljači koja se može uzgajati u lovištu.
Predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Mirko Bošnjak pohvalio je suradnju sa županom i Županijom, a posebno je istaknuo cijenu zakupa od 1kn/ha u zajedničkim lovištima čime je omogućeno gospodarenje lovištima od strane lovačkih društava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.