Hrvatski radio

Radio Osijek

Lovas: Dan sjećanja na žrtve srpske agresije - 18. listopada

18.10.2016.

10:00

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program obilježavanja 25.obljetnice stradanja počeo je jučer molitvenim bdijenjem. Križni put će danas od 16 sati proći Ulicom kralja Tomislava do križa u nekadašnjem minskome polju, mjestu pokolja Hrvata iz Lovasa.

Nakon molitve, paljenja svijeća i polaganja vijenaca, sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale mještane Općine Lovas bit će u Župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela u Lovasu. Tog 18. listopada 1991. godine pripadnici jugovojske i paravojne postrojbe "Dušan Silni" prisilili su 51 mještanina Lovasa neka uđu u minsko polje i hodaju držeći se za ruke. Kada je prva mina pokrenula seriju eksplozija, vojnici su istovremeno počeli pucati na zarobljenike. Ubijen je 21 , a 14 ozlijeđeno. Međutim, jedan pripadnik JNA koji se dovezao na lokaciju zaustavio je pokolj, a 11 ranjenih je odvezeno u bolnicu u Šid u susjednoj Srbiji. Mrtvi su ostali ležati na polju sve do idućega dana, kada su zakopani u masovnu grobnicu.

Još 19 Hrvata srpske postrojbe ubile su 18. listopada u  Lovasu.

Iako su pripadnici agresorskih snaga znali da u Lovasu nema hrvatskih oružanih snaga koje bi pružile otpor i branile selo, nakon ulaska u kuće nasumično su otvarali vatru iz pušaka, bacali bombe u dvorišta i podrume, ubijali civile treće životne dobi. Sve nesrpsko, pretežno hrvatsko stanovništvo koje su zatekli izložili su ponižavajućim postupcima i mučenjima. Tijekom agresije i okupacije Lovasa i susjednog Opatovca  ubijeno je 90 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, pa je tako selo ostalo bez 5,5 posto svog hrvatskog stanovništva. Zbog zločina u minskom polju i drugih zločina nad civilnim stanovništvom tijekom listopada i studenog 1991. godine i smrt više od 70 osoba po optužnici, 2012. godine sud u Beogradu je 14 pripadnika agresorske lokalne civilno-vojne vlasti u okupiranom Lovasu, Teritorijalne obrane i četničkog odreda Dušan Silni, osudio na ukupno 128 godina zatvora. Početkom 2014. godine ta je presuda ukinuta pa za zločine u Lovasu još nema pravomoćne presude.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.