Hrvatski radio

Radio Osijek

Lucić na početku suđenja: "Nisam kriv"

27.01.2020.

12:05

Autor: HRT/Radio Osijek/Igor Rotim

Foto: screenshot HRT

Foto: screenshot HRT

Foto: - / -

Dvije i pol godine nakon što je prema optužnici nudio mito novinaru Telegrama, Dragi Hedlu, na Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje saborskom zastupniku iz Požege Franji Luciću za kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Lucić se nakon pročitane optužnice izjasnio kako se ne smatra krivim.
Rasprava je nastavljena izvođenjem dokaza optužbe – reprodukcijom audio snimke telefonskog razgovora optuženog Lucića i novinara Hedla. Početak suđenja kasnio upravo zbog tog dokaznog materijala, jer je obrana tražila da se iz postupka izuzme snimka telefonskog razgovora na kojoj je Lucić Hedlu nudio novac da odustane od pisanja članka, što je osječki sud prihvatio, a Vrhovni sud zatim poništio. Snimka se tako, kao i u slučaju nekadašnjeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, smatra zakonitim dokazom iako je nastala bez znanja Franje Lucića.
Sljedeće ročište sazvano za 29. ožujka.
Podsjetimo, novinar Telegrama Drago Hedl objavio je da ga je HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić pokušao podmititi tražeći da ne piše o njegovom, navodno kontroverznom poslovanju i stečaju tvrtki u njegovu vlasništvu.
Slučaj datira iz srpnja 2017., kada je, prema optužnici podignutoj još u ožujku 2018., Lucić novinaru, koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio. Uvjeravao ga je kako bi mu tekstovi štetili kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku. Tada je uslijedila i ponuda mita. Naime, Lucić je Hedlu rekao da će mu ako ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju. Namjera mu je bila, zaključuje USKOK, da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene. No, osječki je sud prvo odbio potvrditi optužnicu. Vrhovni je sud nakon toga naložio novo odlučivanje, navodeći da su pogrešno zaključili da se ne može raditi o kaznenom djelu, jer Drago Hedl nije imao svojstvo odgovorne osobe. Lucićeva je obrana zatim tražila izdvajanje snimke, što je sud odobrio, ali Vrhovni je sud usvojio žalbu USKOK-a.
''Ja sam 2 tjedna radio na tekstu vezano za poslovanje gospodina Lucića i kad sam bio pri kraju zamolio sam ga da mi objasni neke podatke iz poslovanja. Imali smo dogovoren sastanak i trebali smo se naći u Pleternici, ali je on otkazao sastanak i zamolio me da se strpim nekoliko dana. Tražio sam novi kontakt ali na poruke nije dogovarao da bi se jučer u 11:44 sati javio i na moje zaprepaštenje mi podnudio mito rekavši da će mi platiti 3 puta više od Telegrama'', objasnio je Hedl u razgovoru za N1 u srpnju 2017. godine.
Lucićev odgovor je bio: ''Nisam podmićivao Hedla. Ovo je moj privatni spor star 8 godina, a on sebi na ovaj način pokušava podići rejting''. Ipak, Franjo Lucić je podnio ostavku na sve političke funkcije u HDZ-u – na mjesto predsjednika Županijskog odbora Požeško-slavonske županije, člana Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, ali od saborskog mandata nije odustao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.