Hrvatski radio

Radio Osijek

Lucić: "Vojska nije imala ni pismenu ni usmenu zapovjed"

20.11.2013.

15:29

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje u takozvanoj aferi Sibinj. Šestoricu optuženih, među kojima i umirovljenog generala Mladena Kruljca, tereti se za malverzacije zemljištem u općini Sibinj teške 58 milijuna kuna. Danas je svjedočio bivši načelnik Glavnoga stožera, umirovljeni general Josip Lucić.

Inženjerija Hrvatske vojske od 1995.godine na zahtjeve i potrebnu dokumentaciju jedinica lokalne samouprave obavljala je infrastrukturne radove na račun vojske no budući da  je godišnje stizalo oko 8000 zahtjeva, kako je objasnio Josip Lucić, od 2007. godine za te su radove naručitelji morali platiti. Za sve te godine Glavni stožer nije izdao ni jednu zapovijed za izvođenje radova u općini Sibinj, rekao je Lucić te je na pitanje Kruljčeve obrane odbacio mogućnost da su se radovi u Sibinju mogli biti vezani s radovima u Slavonskom Brodu, a niti mu je predsjednik Republike Stjepan Mesić sugerirao da pripadnici inženjerijske postrojbe obave radove u zoni malog gospodarstva u Sibinju.

Na pitanje tužiteljstva je li Kruljac imao ovlasti za uporabu vojne inženjerije Lucić je rekao da svaka zapovijed precizno definira mjesto, vrijeme i sredstva temeljem kojih će se obaviti određeni posao. Dodao je da ni jedan zapovjednik ne može mijenjati zapovjedi Glavnog stožera, a da nije postojala ni jedna zapovijed za izvođenje radova u općini Sibinj.

Kruljac je, prigovarajući na istinitost Lucićeva svjedočenja, osporio njegovu izjavu da o radovima u Sibinju nikada nisu razgovarali, kao i dio iskaza u kojem je naveo da mu nikada nije izdavao usmene zapovjedi.  U vrijeme Lucićeva mandata Kruljac je, tvrdi, dobio stotinjak takvih zapovijedi, a u izjavi novinarima odbacio je i Lucićevu tvrdnju da nisu u zavadi, rekavši da su u lošim odnosima od 2010. zbog nesuglasja oko načina izvještavanja predsjednika Republike Ive Josipovića o stanju u kopnenoj vojsci.

Zbog korupcije kojom je općina Sibinj oštećena za više od 58 milijuna kuna, a državni proračun za još tri milijuna, uz Kruljca su na optuženičkoj klupi i bivši općinski načelnik Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.