Hrvatski radio

Radio Osijek

Lučka dizalica nova gradska atrakcija

02.12.2021.

14:48

Autor: Radio Osijek

foto:HRT Radio Osijek

foto:HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Povodom Dana grada, osječka Luka Tranzit poklonila je Gradu Osijeku lučku dizalicu uz KBC Osijek, gdje će dobiti novu svrhu: na budućoj promenadi postaje spomenik industrijske baštine i vidikovac .

25 metarska dizalica, koja je više desetljeća korištena u nekadašnjem gradskom dijelu Luke Tranzit, uskoro bi se trebala naći u novoj ulozi, istaknuo je prilikom primopredaje gradonačelnik Ivan Radić: - Dizalica je simbol gospodarske lučke aktivnosti, ovdje će biti svojevrsna atrakcija. Nadam se u budućnosti i spomenik industrijske baštine, a služit će i kao vidikovac kojeg ćemo osvijetliti, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši Nexe grupi i Luci Tranzit na darovanju dizalice.

- Luka se na ovoj lokalciji nalazila od 1956., podsjetio je u ime Nexe Grupe i Luke Tranzit Josip Ergović i dodao: - Ponosni smo što možemo pokloniti dizalicu, kao trag gospodarskog doprinosa Osijeku. Dizalica je desetljećima na ovom mjestu, pretovarila je milijune tona materijala i prije pet godina je "odradila" svoje. Nadamo se da će uskoro postati turistička atrakcija, kao dio nove promenade, kazao je Ergović.

Šetnica, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna u budućnosti će prolaziti ispod same dizalice. Kraj radova najavljen najkasnije za početak 2023.

-Prvo treba naglasiti kako ćemo dio šetnice uz Donji grad završiti do ljeta, dok se na ovom mjestu, ispod bolnice, nastavlja izgradnja lukobrana. Očekujemo da bi krajem iduće godine, ovisno o vodostaju, najkasnije početkom 2023. u cijelosti završili dionicu od željezničkog mosta do vojarne Vrbik, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Više poslušajte u nastavku:

Razgovor Josip Ergović, Zoran Đuroković

Ivan Radić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.