Hrvatski radio

Radio Osijek

Luka Tranzit Osijek počela s eksploatacijom pijeska u Dravi

02.12.2020.

12:34

Autor: Radio Osijek/TM

Luka Tranzit Osijek počela s eksploatacijom pijeska u Dravi

Luka Tranzit Osijek počela s eksploatacijom pijeska u Dravi

Foto: - / -

Luka Tranzit Osijek d.o.o. počela je s iskopima pijeska nakon što je postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za eksploataciju pijeska u lučkom akvatoriju luke Osijek u Nemetinu.

Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 prostornih metara pijeska u razdoblju od tri godine, koji će Luka Tranzit Osijek, koja posluje u sastavu regionalnog proizvođača građevinskog materijala Nexe Grupa, plasirati na tržište.
Direktor Luke Tranzit Osijek Igor Bartolović zadovoljan je što se nastavlja eksploatacija pijeska iz akvatorija, jer će se time riješiti višegodišnji problem s nanosima pijeska u akvatoriju međunarodne luke Osijek što je negativno utjecalo na plovnost lukom pa je dugo vremena na snazi bila djelomična zabrana plovidbe, neko vrijeme čak i potpuna zabrana.
"Koncesionar Luka Tranzit Osijek dužna je pijesak eksploatirati u skladu s Koncesijskim uvjetima Hrvatskih voda kojima je definiran i način kontinuiranog praćenja i kontrole ostvarenih količina eksploatiranog pijeska, te posebne mjere koje koncesionar mora provesti radi zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite općeg odnosno javnog dobra, zaštite prirode i kulturnih dobara, zaštite okoliša i imovine drugih osoba", navodi se u priopćenju koje je objavila Nexe grupa.

Župan Anušić o dravskom pijesku

Direktor Luke Tranzit Osijek Igor Bartolović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.