Hrvatski radio

Radio Osijek

Lutke su najljepša bića na svijetu!

27.03.2023.

22:34

Autor: Radio Osijek

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije počelo je 28. Lutkarsko proljeće na kojem nastupa 16 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade. Prve su večeri u Vukovaru dodijeljene nagrade za životno djelo. 

Šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gostiju iz drugih zemalja uprizorit će devedeset i dvije predstave u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko–srijemske županije te u gradovima Odžak i Orašje u susjednoj BiH.

Manifestaciju je otvorilo Zagrebačko kazalište lutaka predstavom „Tri praščića“ u Županji 27. ožujka, a zatvara premijerna izvedba predstave „Postolar i vrag“ Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima 1. travnja. Program možete pogledati ovdje

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Prvog su dana u Vukovaru dodijeljene nagrade za životno djelo. Povelju Zvonko Festini za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva dobila je kreatorica lutaka i scenografkinja Vesna Balabanić. U Zagrebačkom kazalištu lutaka zaposlila se 1983. i do odlaska u mirovinu 2019. realizirala je sedamdeset predstava, a dobitnica je dvadesetak nagrada. „Predivno je raditi za djecu, to je sigurno nešto najzahvalnije u našoj umjetničkoj branši”, istaknula je Vesna Balabanić i dodala da je svaku lutku koju je nacrtala sama i realizirala.

Povelja Zvonko Festini za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dodijeljena je Sanji Grgini, glumici i lutkarici koja je gotovo trideset godina na sceni Kazališta lutaka Zadar. „Živim i radim ono što jesam i ono što volim i još sam za to i plaćena, pa gdje ćete bolje stvari u životu”, u šali kaže Sanja Grgina. „Lutke su najljepša bića na svijetu, osvojila su me. Postoji osobna veza između glumca i lutke”, napominje Grgina.

Manifestaciju organizira Umjetnička organizacija Aser Savus, a o manifestaciji govori Slaven Nuhanović. Poslušajte i dobitnice nagrada Vesnu Balabanić i Sanju Grginu.


Slaven Nuhanović

Vesna Balabanić

Sanja Grgina

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Dodjela Povelja Zvonko Festini

Foto: - / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.