Hrvatski radio

Radio Osijek

M. Brlošić: "Goveda su spašena; tko će spasiti proizvođače?!"

18.08.2016.

14:39

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Država hitno mora osigurati novac za naknadu štete uzgajivačima goveda koja je posljedica preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože goveda", rečeno je na sastanku u Osijeku kojem su nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Zbog velikih problema koji prijete hrvatskim stočarima i mljekarima zbog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, danas je u sjedištu Županije održan novi sastanak s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, uzgajivača goveda, mljekara i strukovnih udruga. Pozivu se odazvao  pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš te pojasnio stajalište Ministarstva. "Struka je napravila dobru procjenu i posao na terenu uspješno se odrađuje", rekao je Kiš te, uz zanimljivu prezentaciju, pokazao kako se bolest širila regijom te kako smo je uspješno zaustavili na hrvatskim granicama. Iako se proizvođači slažu da bi štete bile ogromne da se bolest pojavila u Hrvatskoj, upozoravaju na sve što će se događati kao posljedica cijepljenja te očekuju da nadležno ministarstvo hitno intervenira i riješi goruće probleme: u roku od 10 dana trebao bi se načiniti interventni plan otkupa te jamčiti proizvođačima aktualne cijene. Neophodno je, smatraju proizvođači i predstavnici županije, iz državnog proračuna, osigurati - za prvu ruku - najmanje 100 milijuna kuna za kompenzaciju šteta proizvođačima u Slavoniji koji su, kako je znakovito rečeno na sastanku, "poslužili kao svojevrsni "sanitarni koridor" Europskoj uniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.