Hrvatski radio

Radio Osijek

M. Brlošić: "Kiša ratarima nije pomogla"

21.08.2017.

11:27

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Visoke temperature koje su u kolovozu Đakovštinu grijale i s 40 Celzijevih stupnjeva te dugotrajna suša ostavile su trajne posljedice na ratarskim usjevima i vrtovima. Ni kiša koja je jučer pala, za većinu kultura neće biti od pomoći", kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

"Ova kiša za ratarske kulture ne znači ništa, osvježenje je dobrodošlo samo za stoku koja više neće trpjeti visoke temperature. Palo je samo nekoliko litara koje ne mogu pomoći većini kultura, izuzev možda šećernoj repi kada bi palo još 50-ak litara, a za sve ostale je kasno i pomoći više nema", kaže Brlošić. "Krenula je žetva, ljudi su počeli vršiti suncokret, skida se i soja, prinosi su znatno umanjeni. Što se tiče suncokreta, on neće mnogo podbaciti, jer podnosi ovakve uvjete proizvodnje, eventualno na mjestima gdje se pojavila bolest. Za razliku od suncokreta, soja i kukuruz sigurno će imati manje prinose. Teško je reći postotke gdje će koliko biti umanjeni, jer je negdje u posljednja dva mjeseca ipak bilo nešto kiše, a negdje nije pala ni kap. Procjene su da će štete negdje biti minimalno 20 posto, gdje je bilo kiše, a negdje do 50, pa i do sto posto štete", dodaje Brlošić.  "Najveća šteta nastala je unatrag desetak dana kada su došle temeprature blizu 40 Celzijevih stupnjeva. One su prekinule vegetaciju i od tada zrno zrije, kako bi ratari rekli, “napreko”. Ako se može govoriti o bilo kakvoj pozitivnoj strani, to je činjenica da će se kukuruz brati prilično suh, pa će biti smanjeni troškovi sušenja", ističe Brlošić. Uljana repica, jesenska kultura, skinuta je u srpnju kao i pšenica i te dvije kulture, kaže, ne bilježe gubitke, dapače, prinosi su bili jako dobri. "Na jesenske usjeve nije utjecala suša, pšenica je bila iznad prosjeka rodna, a repica unutar prosjeka. Trpe proljetne kulture. Suša je uništila i rad vrijednih domaćica u vrtovima pa tako ove godine neće biti gotovo ništa od krumpira, spaljena je paprika, grah... Kućice s krumpirima gotovo se i ne vide, a kada se otkopa, unutra nema gotovo ništa. Krumpir je sitan, dobar dio je istrunuo, a ono što je ostalo čitavo je poput spužve. Izgleda kao da je skuhan. Suša je uništila i papriku, kod većine je polovina doslovce pečena. U mom vrtu izgorio je i grah. Velike vrućine zaredale su kada je počeo cvjetati. U životu, a imam više od 70 godina, nisam vidjela tako spaljene biljke - kaže Katarina Josipović iz Koritne.

 
 
/tekst "Glas Slavonije", autorica Maja MUŠKIĆ/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.