Hrvatski radio

Radio Osijek

Mačak u čizmama

18.02.2022.

23:55

Autor: HRT

HNK Osijek

HNK Osijek

Foto: Željko Kovačević / HRT

"Mačak u čizmama" - balet Brune Bjelinskog premijerno je izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon praizvedbe na Osječkom ljetu kulture. Bajku Charlesa Perraulta o čovjekolikom mačku koji svom siromašnom vlasniku priskrbi bogatstvo i sreću u ljubavi, Bruno Bjelinski pretočio je u glazbu istaknula je koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović opisujući predstavu blisku svim generacijama.

„Puno je tu entuzijazma kod tih mladih ljudi, stvarno su odlični i spremni učini sve za ansambl. Mi smo, nadam se da publici nije smetalo, imali preinake večeras u pola 7. Ništa im nije teško. Sjajno su domaćini surađivali s gostima iz St. Pöltena”, rekla je nakon predstave Ljiljana Gvozdenović

„Baš smo uživali s kolegama iz Europaballetta, baš su odlični. Bilo je malo na knap, oni nastupaju svugdje po svijetu, pa smo imali par dana samo za konačno uvježbavanje. Imamo sada četiri predstave, Mačka u čizmama, Fortunu, Orašara i Večer baleta i plesa, i imamo i ansambl, samo nam treba taj core, baletni nukleus, radna mjesta.”, poručio je Vuk Ognjenović, baletni majstor.

"To je moja druga baletna predstava. Prva je bila u Licitarskom srcu. Ovom našem baletnom ansamblu se divim i uživala sam raditi s tim mladim ljudima. Predstava ima 7 slika i ja pjevanjem najavljujem svaku od njih. Stvarno sam uživala”, rekla je Sanja Toth, operna pjevačica HNK u Osijeku.

Uz koreografkinju i redateljicu Ljiljanu Gvozdenović, autorsku ekipu čine i njezin prvi suradnik Andrei Izmestjev, dramaturginja Tena Štivičić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, oblikovatelj tona Davorin Toth, oblikovatelj projekcija Josip Grizbaher, ilustratorica Nikolina Dinješ te baletni majstori Laura del Carmen Velasco Farrera i Vuk Ognjenović.

Benjamin Skupien je Mladi mačak, a Valentin Domsa bit će Mlinar Ivica. Mačka Danijela utjelovit će Danijel Novoselac, Mačka Nevena Neven-Lucian Davidović, a Nemilosrdnog ovrhovoditelja Gordan Marijanović. Osječka će publika gledati i Dominika Vaidu, Vuka Ognjenovića, Mariju Holjevac, Lauru Špindel, Helenu Horvat, Luciju Horvat, Saru Epifany Erceg, Borisa Stjepanovića, Marka Babića, Lauru del Carmen Velasco Farrera, Claudiju Sacchetti i druge.

Predstava je na rasporedu i u subotu 19.veljače.

Vuk Ognjenović, Ljuljana Gvozdenović

Vuk Ognjenović, Ljuljana Gvozdenović

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.