Hrvatski radio

Radio Osijek

Mađari postavili čelična vrata na GP Baranjsko Petrovo Selo - Beremend

20.09.2015.

13:24

Autor: Radio Osijek / HRT / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je završila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometar granice s Hrvatskom, Mađarska i dalje pojačava kontrolu svoje granice. Istodobno otvoren je prijelaz Horgoš na mađarsko-srpskoj granici.

Mađari su postavili čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Tamo se nalazi dosta radnika, a u pripremi je i bodljikava žica.
Na granični prijelaz Beremend stigao je konvoj oklopnih vozila, a ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske. U Baranjsko Petrovo Selo nešto iza 15 sati došlo je 10 autobusa s izbjeglicama.

Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Szandor Pinter danas su, simbolično uklanjajući prvu ogradu, ponovo pustili u promet granični prijelaz Horgoš 1 na srpsko-mađarskoj granici, javila je Radio-televizija Srbije, a prenosi Hina.
Time je taj granični prijelaz ponovno otvoren za putnički i teretni promet, dok će se na prijelazu Horgoš 2 provoditi postupci u vezi s migrantima.
Pinter je ocijenio da "izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredna rješenja" te da je pritisak koji dvije zemlje trpe zbog migranata uvjetovao izvanrednu situaciju u kojoj su dvije zemlje uspjele postići dogovor u zajedničkom interesu.
Granični prijelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. rujna zbog velikog priljeva izbjeglica i njihovog zadržavanja nakon što su u Mađarskoj stupili na snagu strogi zakoni o sprječavanju ilegalnog ulaska na njezin teritorij, što je tisuće izbjeglica primoralo da promijene rutu i krenu preko Hrvatske.
U blizini ovog prijelaza 16. rujna izbili su nemiri kad je mađarska policija upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi odbila nasilan ulazak migranata preko ograde. Migranata na tom dijelu srpsko-mađarske granice sad gotovo da i nema, a o njihovu višednevnom boravku govore samo smeće i napušteni šatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.