Hrvatski radio

Radio Osijek

MAGIS Europe 2022.

25.07.2022.

11:19

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Magis 2022.

Magis 2022.

Foto: MAGIS Europe 2022. / -

Hrvatska je do 31. srpnja domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade, MAGIS Europe 2022. Preko 258 sudionika i 100 volontera raspršit će se na 29 eksperimenta po cijeloj zemlji s ciljem da se izlože različitim iskustvima, od hodočašća planinskim obroncima Velebita do suživota s benediktinkama u Zadru te u svemu i svima koje sretnu, susretnu Boga.

Dva eksperimenta održavaju se u Bosni i Hercegovini, a jedan u Srbiji, jer su obje zemlje dio Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Temelj MAGIS-a su eksperimenti. To su aktivnosti koje su smještaju mlađe u nesvakidašnje situacije, potiču ih da izlaze iz poznatih okvira i upućuju da traže gdje je Bog i što on želi s njima u tim situacijama. Grupirani su u nekoliko kategorija: hodočašća, umjetnost, duhovnost, služenje, društvo 1 kulturu; a nude mogućnost otkrivanja i razvijanja talenata kroz npr: ikonopisanje, pirografiju, plesanje, bicikliranje, kajakarenje, planinarenje, pomaganje, rad u prirodi, brigu za konje, igranje balota, izradu soparnika, edukativne radionice, dijalog s različitima, 1td.

Riječ “magis' može se prevesti kao “više, bolje, cjelovitije?. Sveti Ignacije, utemeljitelj isusovaca koji su domaćini ovog projekta, koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja ovog međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost 1 zajedništvo, dožive 1 kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.

Za Hrvatsku, a posebno isusovce i isusovačku mladež ovo je važan događaj jer se odvija po završetku Ignacijeve godine koja se proslavlja u povodu 500. obljetnice obraćenja svetoga Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnice njegove kanonizacije. Ovaj program sudionicima pruza priliku da se vez aju u vođenju i preuzimanju odgovornosti, da uče voljeti Domovinu kroz aktivnu skrb o ljudima, prirodi 1 kulturnim događajima te da žive istinsko zajedništvo.

Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je ovoga projekta, a u izvedbu su uz udrugu Magis uključeni SKAC Palma, SKAC OS, SKAC ST, razne crkvene zajednice i još mnoge institucije civilnog društva.

Tri eksperimenta održavaju se u Osječko-baranjskoj županiji:

TERAPIJA KONJIMA ZA DJECU Adresa: Šandora Petefija 80 c,31008 Osijek Sudionici ovog eksperimenta pomagat će osoblju u njihovim potrebama (manjim popravcima na kući, pospremanju polja, premještanju sijena, hranjenju konja).

PP KOPAČKI RIT: RADNA EKIPA Adresa: Prijemni centar Kopačevo; Mali Sakadaš 1, 31327 Kopačevo, Bilje

Sudionici eksperimenta pomagat će radnicima u obnavljanju putova, bojanju drvenih edukativnih staza zaštitnim premazom i ispitivanju i informiranju posjetitelja.

PLES S BOGOM Adresa: Isusovačka klasična gimnazija, Trg Vatroslava Lisinskog 1, 31000 Osijek

Eksperiment plesa nudi više načina povezivanja sa sobom, drugima i s Bogom. Kroz ples u kolu ostvarivat ćemo zajedništvo i vježbati se usklađivanju s drugima. Glazba, koraci i geste otvorit će naša srca za susret s Bogom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.