Hrvatski radio

Radio Osijek

Makedonski predsjednik Ivanov posjetio Đakovo

07.07.2015.

14:59

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugoga dana posjeta Hrvatskoj makedonski predsjednik Gjorge Ivanov posjetio je Đakovo na poziv Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci i Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj a u srcu Slavonije odao je počast biskupu Josipu Jurju Strossmayeru u godini obilježavanja 200. obljetnice njegova rođenja i 110. obljetnice smrti.

U kripti đakovačke katedrale stoji i ploča s posvetom biskupu Strossmayeru u znak zahvalnosti za  potporu preporoditeljima braći Miladinovci i objavljivanje narodnog stvaralaštva iz Makedonije- zbornika makedonskog pjesništva 1861. godine. I makedonski predsjednik Ivanov istaknuo je zahvalnost za čuvanje makedonske poezije, literature i kulture. Makedonci su zahvalni što je sačuvana njihova baština i zato danas odajemo počast onome što je učinio biskup Strossmayer- rekao je predsjednik Ivanov. 

S istom mišlju već 18 godina, od kada su utemeljili kulturnu manifestaciju "Dani braće Miladinov" i Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" iz Osijeka dio aktivnosti održava u Đakovu u znak sjećanja na Štrosmajera- rekao je predsjednik Boris Trajanovski uz riječi da je biskup utemeljio ime makedonskog naroda, tiskao prvi zbornik. "Zahvaljući njemu to što smo jesmo"- kaže Trajanovski.

Makedonski se predsjednik Ivanov susreo s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem i nadbiskupom Đurom Hranićem te je obišao đakovačku katedralu u čijoj je kripti položio vijenac na grob biskupa Strossmayera. 

Kulturni je program pripremilo MKD Braća Miladinovci.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.