Hrvatski radio

Radio Osijek

Mali osječki maratonci trčali humanitarni krug

05.10.2017.

17:28

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projektom će se na potpuno inovativan način sudjelovanje Dragana Kovačevića na „New York City maratonu“ povezati s humanitarnom akcijom prikupljanja sredstava za Udrugu obitelji djece s autizmom "Dar" .

"Maratonac trči humanitarni krug“ je projekt čiji je nositelj humanitarna inicijativa koja okuplja članove Udruge Dar, Kova runner team i tim Kreativne agencije Adverta. Cilj je inicijative podizanje svijesti o vrijednosti sporta i aktivnog načina života za osobni, društveni i profesionalni razvoj te podizanja svijesti o autizmu i poticanju razumijevanja i tolerancije prema osobama sa poremećajima iz spektra autizma.

U utrci su sudjelovala djeca Dječjeg vrtića Nevičica. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozdravila je najmlađe sudionike utrke te im poručila da se uvijek bave sportom i brinu za svoje zdravlje, te im čestitala što su otrčali svoj prvi maratonski kilometar. 

Osječaninu Draganu Kovačeviću je jedna od životnih želja istrčati New York City Marathon - najspektakularniji maraton na svijetu. Ove godine prijavio se na isti te je putem "lutrije" ostvario pravo sudjelovanja na najpoznatijem maratonu na svijetu koji se održava 5. studenoga 2017. godine u New Yorku. Sudjelovanjem na utrci Dragan ima privilegiju biti jedan od 50 tisuća trkača koji će prijeći 42 kilometara trase na ulicama najpoznatijeg grada na svijetu.

Ova utrka predstavlja veliki osobni izazov za Dragana, no želja mu je ovu priliku pretvoriti u nešto puno više. Osim vlastitog zadovoljstva i ispunjenja cilja Dragan želi iskoristiti priliku da pomogne Udruzi obitelji djece s autizmom „Dar“ iz Osijeka, koja okuplja obitelji čija djeca imaju poremećaj iz autističnog spektra. Korisnici udruge su više od 40 djevojčica i dječaka, različitog uzrasta, s ovim poremećajem te članovi njihovih obitelji. Zbog specifičnosti ovog poremećaja osobe s autizmom imaju poteškoće u odlasku na neurotipičnim osobama normalna mjesta, kao što su kino, kazalište, tramvaj, pa čak i šetnja ulicom može biti izuzetno teška i puna izazova. Kako bi napredovali i ostvarili maksimum svojih potencijala, potreban im je terapijski rad sa stručnjacima te oprema za provođenje iste, koji su prilagođeni njihovim potrebama te gdje su prihvaćeni i sigurni.

Trasa kojom Dragan trči na New York maratonu duga je 42 kilometara, a ideja projekta je prikupiti sredstva od 42.000 kuna tako da zainteresiramo 42 tvrtke ili fizičke osobe da zakupe, tj sponzoriraju „svoj“ kilometar trase na maratonu u minimalnoj vrijednosti od tisuću kuna donacije. Prikupljenim sredstvima opremit će se prostori Udruge obitelji djece s autizmom „Dar“ - multisenzornog prostora i edukacijske kuhinje.

 

Kako kupiti svoj kilometar i donirati sredstva Udruga obitelji djece s autizmom "Dar"?

Svaka tvrtka ili privatna osoba zainteresirana za kupnju svog kilometra kojem je minimalna cijena tisuću kuna neka se javi se na e-mail: maratonac.za.dar@gmail.com kako bi rezervirala svoj kilometar i dobila povratnu informaciju o kojem se točno kilometru radi.

Oni koji nisu u mogućnosti sudjelovati i donirati Udrugu navedenim iznosom, mogu se priključiti uplatom manjeg iznosa na račun Udruge Dar.

fotografije: Grad Osijek i udruga Adverta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.