Hrvatski radio

Radio Osijek

Maloljetni branitelji na tribini u Vukovaru

24.10.2019.

19:36

Autor: Željko Kovačević

tajnik UMDDRH Damir Besednika, Dalibor Baranj, Vedrana Dujić

tajnik UMDDRH Damir Besednika, Dalibor Baranj, Vedrana Dujić

Foto: - / -

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata organizator je tribine "Maloljetni branitelji nakon Domovinskog rata" koja je održana u Vukovaru. Satus branitelja još uvijek nije riješila većina maloljetnih branitelja.

Dalibor Baranji maloljetni vukovarski branitelj, koji i danas živi na Mitnici, svoje iskustvo opisuje jednostavnom riječima. "Mogao sam ostati s majkom u podrumu ili otići s ocem braniti Vukovar. Odabrao sam ovo drugo. Malo tko od nas traži neka prava. Ja sam u međuvremenu završio fakultet. Svima nam je važno priznanje da smo smo bili tamo gdje je trebalo, kada je trebalo." Dalibor ima riješen status branitelja, no to objašnjava sarkastično, "Imao sam sreću da sam bio u logoru!", naime njegov otac i on su nakon pada Vukovara odvedeni u srpski logor Stajićevo kod Zrenjanina. "Ja sam im bio posebno zanimljiv jer sam bio s ocem. Bio sam im primjer mladog ustaše. Oca i mene su uvijek na ispitivanja vodili zajedno, tako da otac gleda kada mene udaraju. I da ja gledam njega." Obojica su se vratili iz logora. Otac i sin jedinac. Tada sedamnaestogodišnjak, priča kako su imali lijepu kuću na Mitnici. Vedrana Dujić iz Vinkovaca imala je sedamnaset i pol godina kada se priključila obrani Hrvatskle. Kao djevojka, sama sam se javila u 109. vinkovačku brigadu. U tadašnju mjesnu zajednicu. "Neću ići na ustavni sud jer nemam te novce.", započela je,"Više su me puta uz obilnu dokumentaciju za priznanje statusa hrvatskog branitelja pitali jesam li se borila prsa o prsa? Neprimjereno po meni, jer sad žena, a i nisu svi branitelji bili s neprijateljem "prsa o prsa". Nisam riješila status. Ništa ni ne tražim. To je moralna zadovoljština, da mi se prizna da sam bila dragovoljac Domovinskog rata, kao maloljetnica!", naglašava Vedrana. "Što se promijenilo od tada? Puno toga i nekima od nas nažalost ništa, barem što se našeg statusa tiče. Ja samo znam da ću dok sam živa 18. dolaziti u Vukovar. Ne bi se smjelo nikada zaboraviti, poglavito među mladima, da su tada svi, pa i mi mladi stali u obranu domovine!" Republiku Hrvatsku od agresije branilo 3500 maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, a Vukovar su prema službenim podacima branila 94 maloljetna branitelja, od kojih je velik broj poginuo u ratu, ali i preminuo u miru od posljedica rata. Najmlađa žrtva Ovčare je maloljetni branitelj Vukovara, 16-godišnji Igor Kačić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.