Hrvatski radio

Radio Osijek

Maloljetnik iz Slavonije hakirao A1?

14.02.2022.

19:11

Autor: HRT/Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Policija je danas, nakon što su pojedini mediji javili da se na području Slavonskog Broda pretražuje obiteljska kuća osobe za koju se sumnja da je upala u sustav teleoperatera, objavila kako raspolaže „relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1”.

Mediji pritom navode i da je osumnjičeni za hakerski upad, krađu osobnih podataka stotinjak tisuća korisnika i iznudu pola milijuna dolara u kriptovalutama – maloljetnik.

„Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska”, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. „Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1”, stoji u odgovoru MUP-a na brojne upite medija vezane uz taj slučaj.

Zatim se navodi da su djelatnici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s Policijskom upravom brodsko-posavskom danas pretražili dom, računala, pametni telefon i druge „pokretne stvari” te korisničke račune osobe „za koju se sumnja da je počinitelj kaznanih djela na štetu TD A1 Hrvatska, a budući da je riječ o maloljetniku/maloljetnici zbog zaštite privatnosti nisu u mogućnosti iznositi više podataka. 

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, dodaje MUP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.