Hrvatski radio

Radio Osijek

Mamić demonstrativno napustio sudnicu Županijskog suda

03.07.2017.

13:49

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić svojevoljno je napustio vijećnicu osječkog Županijskog suda, nezadovoljan načinom ispitivanja svjedokinje Vesne Juraić, pa ga je Sudsko vijeće odlučilo udaljiti s glavne rasprave.

Nakon što je na prošlom ročištu iznenada otkazao punomoć svojim odvjetnicima, Zdravko Mamić u nastavku suđenja danas se u Osijeku pojavio s novim braniteljskim timom. Novi branitelj Zdravka Mamića tako je odvjetnik Ivan Stanić, dok Zorana Mamića zastupa odvjetnik Nikola Mandić.

Jedina je danas uživo svjedočila Vesna Jurajić, inače punica Luke Modrića, koja je do 2009. vodila računovodstvo Dinama, te povremeno tvrtke Mamić Sport Agency, ali i poslove plaćanja poreza na dohodak po odbitku Luke Modrića. Tijekom ispitivanja Mamićevi su odvjetnici prosvjedovali zbog pitanja koje je postavljao tužitelj. Nekoliko puta pokušao je intervenirati i Zdravko Mamić da bi naposljetku demonstrativno napustio sudnicu jer nije bio zadovoljan kako je sudac diktirao u zapisnik odgovor Vesne Jurajić.

Naime, na upit predstavnika optužbe je li, osim ugovora o profesionalnom igranju Luke Modrića i NK Dinama te aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, postojala još neka dokumentacija kojom se regulirao Modrićev transfer u enegleski Tottenham, svjedokinja je najprije kazala "ne", a potom "ne sjećam se", nakon čega se Mamić ustao i ustvrdio da je svjedokinja izričito rekla "ne", a ne da se ne sjeća i revoltiran napustio sudnicu.

Sudsko vijeće je odlučilo kako Zdravko oMamić ne može nazočiti glavnoj raspravi do završetka današnjeg ročišta, a on je odbio na kraju današnje rasprave ući i poslušati sažetak svjedočenja.

Iz današnjega svjedočenja izdvajamo još kako je svjedokinja Juraić djelomično promijenila iskaz iz istrage u kojem je navela kako je aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za Luku Modrića vidjela u razdoblju između srpnja 2008. i srpnja 2009. Na današnjoj glavnoj raspravi ustvrdila je da joj je tajnica Zdravka Mamića, u travnju 2008. donijela ugovor o transferu između NK Dinama i Tottenhama te aneks ugovora o profesionalnom igranju, o podjeli transfernog obeštećenja između kluba i igrača Luke Modrića koje je i proknjižila na jednoj temeljnici. Ustvrdila je da ne zna zašto je u istrazi spominjala razdoblje između srpnja 2008. i srpnja 2009. godine, te da je vjerojatno tada pitanje bilo formulirano u tom smjeru. Na promijenjeni dio iskaza iz današnje glavne rasprave, USKOK je uložio primjedbu.

Osim toga, sporna je danas bila i činjenica da je, prema Ugovoru o transferu Luke Modrića u Tottneham, engleski klub prvu ratu Dinamu isplatio 30. lipnja 2008. dok je 50% tog iznosa (na koje je Modrić imao pravo na temelju aneksa ugovora), Luki Modriću isplaćeno tek u kolovozu 2009. godine. Na upit tužiteljstva o razmaku od preko godinu dana, Juraić je odgovorila kako ne zna zašto je to bilo tako.

U nastavku rasprave pročitan je iskaz iz istrage nogometnog menadžera Nikkya Vuksana, koji se kao svjedok nije pojavio na današnjem ročištu, a u kojem je, uz ostalo, naveo da nije izravno sudjelovao u transferu Dejana Lovrena u "Lyon" i da je tek nakadno saznao da je Lovren imao pravo na dio transfernog obeštećenja. Tvrdi i da nije sudjelovao u prelasku Luke Modrića iz NK "Dinama" u "Tottenham", jer je Modriću samo formalno bio agent, a transfer su izravno dogovarali klubovi.

Suđenje na osječkom Županijskom sudu se nastavlja u utorak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.