Hrvatski radio

Radio Osijek

Mamutovac iz Slatine u utrci za naslov Europskog stabla 2022. godine

02.02.2022.

17:58

Autor: Radio Osijek/TM

Mamutovac iz Slatine

Mamutovac iz Slatine

Foto: Turistička zajednica Grada Slatine / -

Tražimo stabla s najzanimljivijim pričama, podnaslov je natjecanja Europsko stablo godine na koje se divovska sekvoja iz Slatine plasirala pobjedom na nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo 2021. 

Pod sloganom Stoljetni div u srcu Slavonije stablo golemog mamutovca ili sekvoje (Sequoiadendron giganteum), staro približno 130 godina, s osvojena 11.042 glasa pobijedilo je na nacionalnom natjecanju, dok se na europskom natječe kao Mamutovac iz Slatine.

„Jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine i nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti RH. Slijedeći hortikulturne trendove 19. stoljeća zasadila ga je plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje izvan svog prirodnog staništa zasađene u Engleskoj. Stablo mamutovca dio je EPIcentra Sequoia Slatina koji je nova turistička oaza u središtu Slatine”, stoji uz fotografiju mamutovca. Inače, sekvoje su prirodno rasprostranjene u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada), iznad 1500 metara nadmorske visine. U Europi su se sadile kao ukrasna vrsta, ali su znatno manje od američkih.


Zahvaljujući Europskom stablu godine, svake godine 300 tisuća ljudi obzirnije je prema prirodi, posvećuje se pažnja i brine o 16 stabala, 16 lokalnih zajednica ujedinjeno je s jednim ciljem, 16 država ponosno je na svoju prirodnu baštinu.

www.treeoftheyear.org

Javno glasanje počelo je putem online stranice www.treeoftheyear.org u ponedjeljak, 1. veljače, i traje do 28. veljače, u ponoć. Glasati se može s jedne e-mail adrese, a pobjednik natjecanja proglasit će se 23. ožujka, na mješovitoj - online/onsite ceremoniji dodjele nagrada popraćenoj Konferencijom "planting4Future" u Bruxellesu. Prema objavljenim uputama, treba pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/, odabrati dva kandidata i glasati. Za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto treba upisati svoju e-mail adresu, a glas će biti priznat tek nakon što osoba koja glasa klikne na link koji dobije na e-mail adresu.

Stabla su neophodna za naš život i važna poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ona ublažuju ljetne vrućine, pomažu nam da duboko udahnemo i uravnotežuju klimu. Stoga ih trebamo štititi i brinuti o njima.

www.treeoftheyear.org

Natjecanje za Europsko stablo godine nastalo je 2011. Inspirirano je popularnim natjecanjem za Stablo godine koje je dugi niz godina organizirala Češka zaklada za zaštitu okoliša (Nadace Partnerství). Europsko natjecanje je finale sastavljeno od pobjednika u nacionalnim natjecanjima. Uz Stoljetnog diva u srcu Slavonije, predstavnika Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2022. godine sudjelovat će i sljedeći kandidati:

    1. Divovska sekvoja pred zgradom fakulteta Notre Dame de Bonlieu – Patrijarh koji štiti studente iz Belgije;

    2. Stablo djeda Kolje iz Bugarske;

    3. Raspjevana lipa – Izvor nadahnuća i energije iz Češke Republike;

    4. Kraljevski bor – Moćni kralj u središtu učenja o prirodi iz Estonije;

    5. Ja sam Tilia – Lipa pored župnog dvora u Maasnielu iz Nizozemske;

    6. Multisekularni slatki kesten s Audranovog trga – Stablo livade koje je postalo urbano iz Francuske;

    7. Kulturalni par – Viseći par japanskih akacija iz kazališta Csokonai u Debrecinu iz Mađarske;

    8. Aģin veliki hrast – Aģin veliki hrast i prispodoba o njegovu oslobođenju iz Latvije;

    9. Stablo kestena od stotinu konja iz Italije;

    10. Hrast Dunin – Čuvar prašume Białowieża iz Poljske;

    11. Veliki hrast plutnjak iz Portugala;

    12. Turgenjev hrast iz Ruske Federacije;

    13. Kišobran s Visokih Tatri – Simbol mjesta Starý Smokovec iz Slovačke;

    14. Hrast šume Conxo – Drvo slobode iz Španjolske;

    15. Kippfordovo nagnuto stablo – Prkosan, usamljen glog čuva Škotsku obalu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

„Cilj Europskog stabla godine je isticanje značaja starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuje našu brigu i zaštitu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Tražimo stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi", pojašnjava organizator natjecanja Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.