Hrvatski radio

Radio Osijek

Mandarine u Vukovar, jabuke u Dubrovnik

25.01.2022.

15:29

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Donacija jabuka

Donacija jabuka

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U luci Gruž danas je za korisnike zdravstvenih i socijalnih ustanova te dobrotvornim udrugama Dubrovačko-neretvanske županije podijeljena donacija iz Vukovarsko-srijemske županije – deset tona jabuka. 

Vukovarsko-srijemska županija ovom donacijom uzvraća gestu najjužnije hrvatske županije, istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić: "Već dvanaest godina šaljemo donaciju mandarina, a prijatelji nam već četvrtu godinu uzvraćaju s donacijom jabuka. Ni mandarine Vukovaru, niti jabuke Dubrovniku nisu prijeko potrebne, već je riječ o gesti prijateljstva i dobre suradnje dva kraja Hrvatske koji bez obzira na udaljenost imaju puno zajedničkog", rekao je Dobroslavić. Podsjetio je da dvije županije surađuju kroz rad razvojnih agencija i ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. "Pokušavamo poboljšati suradnju i u turizmu, što je sad ometeno koronakrizom. Zajedno ustrajemo da se što prije aktivira zračna luka u Osijeku kako bi se i na taj način mogli turistički povezati. Prije pandemije, pokušali smo ovdje plasirati vukovarske proizvode, ali je nažalost to zamrlo. Sve ćemo to pokušati zajednički aktivirati", kazao je Dobroslavić.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuo je da se kroz prijateljske odnose rađaju mostovi suradnje, koji su nužni posebno u pandemijskom vremenu. "Možemo od Dubrovačko-neretvanske županije puno naučiti na privlačenju turista, a želimo napraviti iskorak u prehrambenoj i drvnoj industriji, za što i na jugu Hrvatske vlada interes", izjavio je Dekanić. Dodao je da će donacija jabuka stanovnike juga podsjetiti i na sve teže probleme istoka Hrvatske koji se bori s koronakrizom, iseljavanjem i demografskim izazovima. "Činimo sve da se to promijeni, ponajprije kroz razvoj gospodarstva", zaključio je. 

Galerija
Donacija jabuka, Foto: Dubrovačko-neretvanska županija/-
Donacija jabuka, Foto: Dubrovačko-neretvanska županija/-Donacija jabuka, Foto: Dubrovačko-neretvanska županija/-Donacija jabuka, Foto: Dubrovačko-neretvanska županija/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.