Hrvatski radio

Radio Osijek

Manifestacija "Mladi i med" na osječkom Trgu Ante Starčevića

06.10.2017.

12:27

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cilj je promovirati važnost meda u ishrani, a posjetitelji su mogli degustirati med i kupiti ga po promotivnim cijenama .

"Ova godina je bila teška, izmjenjivala su se vremenska razdoblja od suše do kiše i to će će biti, gledajući proizvodno, jedna od slabijih godina. Zabrinjava veliki uvoz meda u Hrvatsku i uvozno-izvozna bilanca. U odnosu na neke ranije godine, kada smo bili jedan od značajnijih izvoznika meda na tržište Europske unije s preko 1000 tona, postali smo veći uvoznik nego izvoznik meda. Posljednji podaci govore da smo izvezli oko 111 tona, a istodobno uvezli 456 t meda. Hrvatska izvozi znatno kvalitetniji med koji ima cijenu od 3 do 3,5 eura, dok je cijena uvoznoga meda od 2 do 2,5 eura. To ukazuje da se radi o medu koji vjerojatno nema visoke standarde kakvoće. Hrvatska mora normirati standarde kvalitete, kako bi građani znali da je med koji konzumiraju s tržišta Europske unije kvalitetan. Hrvatska gospodarska komora i dalje će promovirati med te sufinancirati s 50 posto nastup pčelara na svim sajamskim manifestacijama. U Hrvatskoj je oko 11 000 pčelara koji prosječno na godišnjoj razini proizvode od 7 000-8 000 t meda.  Veseli podatak da iz godine u godinu raste broj pčelara, kao i broj košnica", rekao je  voditelj Odjela za poljoprivredu u HGK, županijskoj komori Osijek Ernest Nad.       

Tajnik županijskog Saveza pčelara Osječko-baranjske županije Mario Fišer rekao je kako kiša nije onemogućila pčelare da izlažu na trgu Ante Starčevića, a djeca iz Svetog Đurđa Dajana Gregorović, Lamija Šimenić i Noa Belačić odgovaraju zašto su pčele važne i vole li konzumirati med. Dajana kaže: "Pčele su nam važne da bi napravile med i da bi nam pomogle. Med volim zato što jača imunitet, dobar je za grlo i sve". Lamija: "Volim pčele zato što prave med, a med volim zato što je dobar za organizam i ukusan je". Noa: "U Osijek sam došao jer volim pčele koje prave med. Moja baka pčelari i rekao bih kako ništa nije teško. I ja bih se volio baviti pčelarstvom zato što mislim da je to zanimljiv posao i lijepo je u prirodi pčelariti".         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.