Hrvatski radio

Radio Osijek

"Manje oružja, manje tragedija" - kampanja u novom ruhu

18.12.2020.

15:49

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Policijska uprava osječko-baranjska

Foto: Policijska uprava osječko-baranjska

Foto: - / -

U cijeloj zemlji započela provedba modernizirane kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, kojom se želi potaknuti šira javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

Sada je kampanju predstavila i Policijska uprava osječko-baranjska.
Ovom moderniziranom kampanjom želi se apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
Policija kontinuirano tijekom godine zaprima dojave o pronalasku odbačenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava iako se, prema Zakonu o oružju, oružje može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Iz policije posebno skreću pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da, ako žele predati oružje, o tome obavijeste policiju. Po dojavi će postupati policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu, sa civilnim vozilom te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.
Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. godine u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5.493 kilograma eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.
Kampanja je krenula sa svojim multimodularnim preventivnim alatima diljem Hrvatske te je nakon Sisačko-moslavačke županije i Policijska uprava osječko-baranjska predstavila moderniziranu kampanju i novi vizual projekta „Manje oružja-manje tragedija“. "I nadalje će se proaktivnim programom kampanje u 365 dana diljem Hrvatske djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA. Imam pravo na život je uistinu temeljno ljudsko pravo, a svijest o ljudskim pravima važan je dio procesa razvoja građanske participacije, civilnog društva, samozaštite, samorazvoja i samoostvarivanja ljudi", ističu iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Na posebnoj internetskoj stranici kampanje manje-oruzja-manje-tragedija.hr savjeti su građanima o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja.
Kampanja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost, u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.