Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje testiranja, ali i nizak udio zaraženih

19.01.2021.

12:00

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Prema podacima stožera Civilne zaštite slavonskih županija u posljednja 24 sata 54 su nova slučaja zaraze. Udio zaraženih među testiranima u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji bio je 6, odnosno 6,5 posto, Virovitičko-podravskoj 10%, u Osječko-baranjskoj 13%. Pet osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 254 uzoraka od kojih je 28 bilo pozitivno (13 %). Preminula je jedna COVID pozitivna osoba u dobi od 73 godine, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka i Našica (po 5), Đakova i Valpova (po 4), Belog Manastira, Darde i Petlovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Antunovca, Čepina, Gorjana i Satnice Đakovačke. Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba oboljelih od covida-19, i to 75 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 15 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 778 osoba. Policijski službenici provjerili su 17 osoba u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili su kršenje te mjere, dok su sve ostale osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 108 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite u zadnja 24 sata obavili su 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera (9 u prodavaonicama i trgovinama, po 7 u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su tri nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području županije evidentirano je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 5 vjerojatno pozitivnih nalaza (potvrđenih brzim AG testom). Trinaestero novozaraženih je iz Slavonskog Broda (13), dok su ostali iz Garčina (4), Cernik a(2), te Nove Gradiške i Brodskog Stupnika, Donjih Andrijevaca, Gundinaca, Sibinja, Starog Petrovog Sela i Velike Kopanice (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 7.645, dok je broj aktivnih slučajeva 154. Trenutna 7-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 141, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 335.
U protekla 24 sata preminule su dvije osobe (M – 1941. i Ž – 1935.), obje u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 121. Hospitalizirana su 73 covid pacijenta (12 osoba više nego prethodni dan). Osam hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 722 osobe (2 osobe više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 185 osoba od kojih je 12 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (7 pozitivnih na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenskom testu). Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, te po jedna osoba iz Bapske, Iloka i Slakovaca. Na bolničkom se liječenju nalaze 52 covid pacijenta, dok su 93 osobe pozitivne na koronavirus u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 18 djelatnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 499 osoba – iz sustava zdravstva su 4 radnika (3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik).
Od početka epidemije na području županije testirano je 37569 osoba, ukupan broj zaraženih je 8148, od kojih se 7828 osoba oporavilo, a 175 je preminulo.

Na posljednjem testiranju osoba s područja Požeško-slavonske županije obrađeno je 167 uzoraka, od kojih je 10 bilo pozitivno na koronavirus. Trenutno je aktivno 119 slučajeva zaraze. Na bolničkom su liječenju 33 covid pacijenta, dok se 86 osoba nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 219 osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata analizirano je 40 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Kako je izvijestio Županijski stožer civilne zaštite, dva su muškarca u dobi od 69 i 81 godine umrla. Među novozaraženima troje je iz Virovitice, a jedna osoba je iz Pitomače. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 43-oje oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije jedan covid pacijent. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3297 osoba, a 89 je umrlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.