Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje testiranja, ali visok udio zaraženih

05.04.2021.

09:59

Autor: Radio Osijek/TM

Manje testiranja, ali visok udio zaraženih

Manje testiranja, ali visok udio zaraženih

Foto: - / -

U slavonskim županijama u protekla 24 sata evidentirano je 85 novozaraženih. U Brodsko-posavskoj je 37 novih slučajeva, Osječko-baranjskoj 23, Požeško-slavonskoj 18, Vukovarsko-srijemskoj 7. Jedna je osoba u Virovitičko-podravskoj županiji preminula. U toj županiji jučer testiranja nije bilo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 30 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 7 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih brzim antigenskim testiranjem). Najviše ih je iz Slavonskog Broda (11), slijedi Nova Gradiška (8), Rešetari (4), Gornji Bogićevci i Staro Petrovo Selo (po 2) te Sibinj, Slavonski Šamac i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 9.325, oporavilo se 8.865 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 283 na 284. U protekla 24 sata nije bilo osoba preminulih od COVID-19. Hospitaliziran je 51 covid pacijent (8 osoba više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici ih je, a u novogradiškoj 23. Nema osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 651 osoba (90 osoba manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 120 uzoraka od kojih je 23 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 19 posto. Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, po dvije na području Bilja, Čepina, Đakova, Kneževih Vinograda, Marijanaca i Našica, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Belišća, Donje Motičine, Petlovca, Podgorača, Semeljaca i Valpova. Na bolničkom se liječenju nalazi 86 pacijenata oboljelih od COVID-19, i to 61 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 17 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice je 25 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 2.074 osobe. Policijski su službenici proveli 13 provjera osoba u samoizolaciji te utvrdili jedno kršenje, i to na Graničnom prijelazu Duboševica gdje je došao jedan državljanin RH komu je izrečena mjera samoizolacije. Uručen mu je prekršajni nalog. Obavili su i 145 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu su utvrdili jedno kršenje: zatekli su više osoba bez maski i uz konzumiranje pića u zatvorenom dijelu ugostiteljskog objekta u Osijeku. Zbog počinjenog prekršaja protiv vlasnika slijedi prijava Državnom inspektoratu, a gostima je zbog nenošenja zaštitnih maski izdano upozorenje.

U Požeško-slavonskoj županiji je u protekla 24 sata bio izrazito visok udio pozitivnih među testiranima – čak 42 %. Obrađena su 43 uzorka od kojih je 18 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 177 slučajeva zaraze – 163 osobe su u kućnoj izolaciji, a na bolničkom je liječenju 14 covid pacijenata. U samoizolaciji je 800 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

U posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 7 novih osoba pozitivnih na COVID-19 – svi su potvrđeni na brzom antigenskom testu, koji je obavilo 48 osoba. Tri novozaražene osobe su iz Vukovara, te po 1 osoba iz Vinkovaca, Apševaca, Cerne i Nijemaca. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 38 covid pacijenata, a 334 osobe su u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 4 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik  i 3 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji na području županije je 1297 osoba – iz sustava zdravstva 3 medicinske sestre/tehničara.
Od početka epidemije evidentirano je 9715 zaraženih, od kojih se 9142 oporavilo, a 201 osoba je preminulo.

Na sam Uskrs nije bilo testiranih s područja Virovitičko-podravske županije, testiranja su nastavljena u ponedjeljak 5. travnja, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. U protekla 24 sata jedna je žensk (1935. godište) preminula je uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 111 žrtva koronavirusa s područja Virovitičko-podravske županije od početka epidemije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je dvanaest COVID pozitivnih pacijenata, dok se tri osobe nalaze u KBC-u Osijek, na respiratoru. Od početka epidemije korona virusa s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.708 osoba

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.