Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje zaraženih, ali i manje je testiranja

07.01.2021.

09:42

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Sedam osoba oboljelih od covida-19 preminulo je u protekla 24 sata. Na području slavonskih županija evidentirano je 186 novih slučajeva zaraze koronavirusom - U Brodsko-posavskoj 74, Osječko-baranjskoj 33, Požeško-slavonskoj 30, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Virovitičko-podravskoj 21.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirana su 74 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđena PCR uređajem) te 4 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testom). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Slavonski Brod (40), općine Garčin i Velika Kopanica (po 6), općine Oprisavci i Sibinj (po 4), općina Donji Andrijevci (3), općina Gundinci (2) te grad Nova Gradiška i općine Bukovlje, Cernik, Davor, Gornja Vrba, Klakar, Nova Kapela, Podcrkavlje i Rešetari (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.292.
U protekla 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminule su dvije osobe od COVID-19 (Ž – 1937. i Ž – 1938.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 106. Na bolničkom je liječenju 85 covid pacijenata (isti broj kao i prethodni dan). Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isti broj kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 522 osobe (44 osobe manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 170 uzoraka od kojih su 33 bila pozitivna. Preminule su četiri covid pozitivne osobe u dobi od 73 do 85 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.
Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Našica (13), Osijeka (9), Donjeg Miholjca (4), Čepina (3) te Đakova i Valpova (po 2). Na bolničkom se liječenju nalaze 142 osobe oboljele od COVID-19, i to 106 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 22 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 36 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 755 osoba.
"Za područje Osječko-baranjske županije do sada su stigle tri distribucije cjepiva protiv koronavirusa te je cijepljeno oko 2.800 osoba, od kojih su oko 2.000 iz zdravstvenog sustava, a ostali su zaposlenici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Postupci cijepljenja se nastavljanju prema planiranoj dinamici isporuke cjepiva i prema prioritetima za cijepljenje", izvijestio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić.

U Požeško-slavonskoj županiji evidentirano je 30 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o nalazima osoba koje su testirane 4. i 5. siječnja. Trenutno je aktivno 314 slučajeva – na bolničkom su liječenju 64 covid pacijenta, dok se 250 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 715 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 117 osoba od kojih je 28 bilo pozitivno na koronavirus (svi na PCR testiranju). Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Po četvero novozaraženih je iz Vinkovaca i Županje, 3 iz Borova, po 2 iz Iloka i Retkovaca, te po 1 osoba iz Bošnjaka, Drenovaca, Gradišta, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Petrovaca, Privlake, Starih Jankovaca, Šiškovaca, Tovarnika, Vođinaca i Vukovara. Na bolničkom su liječenju 54 covid pacijenta, a 141 osoba je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 17 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 509 osoba – iz sustava zdravstva 8 (1 liječnik, 3 medicinske sestre/tehničara i 4 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije evidentirano je 7889 osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2, od kojih su se 7533 osobe oporavile, a 161 osoba je preminula.

U posljednja 24 sata evidentirana je 21 osoba pozitivna na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Testirane su 82 osobe. Novozaraženi su iz Virovitice (7), Pitomače (4), Slatine (2), Lukača (2), Nove Bukovice (2), Suhopolja (2) i Čađavice (2). U virovitičkoj je bolnici uslijed infekcije covidom jedna žena (1944. godište) preminula, a pritom je imala i brojne druge bolesti. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica, trenutno su 53 COVID-19 pacijenta, od kojih je dvoje na respiratoru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV 2 zarazilo se 2.947 osoba. Od posljedica infekcije umrla je samdeset i jedna osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.