Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje zaraženih - umrlo devet osoba

29.12.2020.

10:04

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema podacima koje su dostavili stožeri civilne zaštite županija na istoku Hrvatske, u posljednja 24 sata znatno je manje zaraženih nego u proteklom razdoblju - 178. Devet osoba oboljelih od covida-19 umrlo je.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 348 uzoraka od kojih je 69 bilo pozitivno, što je nešto manje od 20 posto. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka s prigradskim naseljima (28), zatim gradova/općina Beli Manastir (9), Đakovo (8), Semeljci (5), Darda (3), Bilje, Čepin, Našice, Petrijevci i Satnica Đakovačka (po 2) te Antunovac, Donji Miholjac, Draž, Kneževi Vinogradi, Levanjska Varoš i Podravska Moslavina (po 1).
Na bolničkom se liječenju nalazi 185 osoba oboljelih od covida-19 (što je 20 manje nego prethodnog dana), i to 146 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 41 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenata s tim oboljenjem.
U protekla 24 sata u KBC-u Osijek i našičkoj bolnici preminulo je osam COVID pozitivnih osoba u dobi od 61 do 85 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 2.309 osoba. Policijski su službenici provjerili 23 osobe kojima je određena mjera samoizolacije. Samoinicijativno su provjerili 21 osobu i pri tomu samo jedna (u Belom Manastiru) nije zatečena na prijavljenoj adresi. Postupajući po dvije dojave građana u Osijeku i Belom Manastiru utvrdili su u oba slučaja kršenje mjere samoizolacije. Jučer su obavili i 60 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom posljednja 24 sata kontrole propusnica za kretanje građana izvan područja županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 3.936 vozila, odnosno 4.872 osobe od kojih tri nisu imale valjanu propusnicu te im nije dopušten prolazak.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 240 uzoraka iz Požeško-slavonske županije, od kojih je 47 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. U toj je županiji trenutno aktivan 361 slučaj zaraze koronavirusom – 36 covid pacijenata je na bolničkom liječenju, 325 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 873 osobe.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije stigla su 32 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđena PCR uređajem) te 7 vjerojatno pozitivnih nalaza (potvrđenih brzim AG testovima). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (13), grad Nova Gradiška i općina Nova Kapela (po 3), općina Davor (2) te općine Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Garčin, Gundinci, Klakar, Okučani, Oprisavci, Rešetari, Sikirevci i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.838.
U proteklom 24-satnom razdoblju nije bilo preminulih osoba oboljelih od covida-19. Na bolničkom je liječenju 85 covid pacijenata (5 osoba manje nego prethodni dan). Devet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (jedna manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.481 osoba (169 osoba više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 194 osobe od kojih su 23 bile pozitivne na koronavirus (7 pozitivnih na PCR testiranju, a 16 na brzom antigenom testu). Jedna osoba je preminula, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Po četvero novozaraženih je iz Vinkovaca i Vukovara, po 2 iz Borova i Iloka, te po jedna osoba iz Nuštra, Srijemskih Laza, Štitara, Županje, Bobote, Bogdanovaca, Negoslavaca, Slakovaca, Sotina, Starih Jankovaca i Trpinje.
Trenutno je u županiji 68 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, dok se 179 nalazi u kučnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među osobama pozitivnima na SARS-CoV-2 je 29 djelatnika iz sustava zdravstva (6 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 1225 osoba – iz sustava zdravstva ih je12 (1 liječnik, 4 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7600, od kojih je 7201 osoba izliječena, a ukupno su preminule 152 osobe.

U programu Radio Osijeka danas su gostovali ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić i doktor Rudika Gmajnić koji će uskoro sudjelovati u akciji cijepljenja građana na području Osječko-baranjske županije. Poslušajte javljanje našeg reportera Davor Lončarića.  

Mato Lukić i Rudika Gmajnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.