Hrvatski radio

Radio Osijek

Manji broj nezaposlenih građana u OBŽ

17.08.2015.

14:22

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osječko-baranjskoj županiji krajem srpnja evidentirano je 29.793 nezaposlenih osoba, što je 1,8 posto manje nego u lipnju te 14,9 posto manje u odnosu na srpanj prošle godine, podaci su osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlenost se u toj županiji u prvih sedam mjeseci ove godine smanjivala prosječno mjesečno za 2,2 posto, pri čemu se u siječnju i veljači povećavala prosječno za 2,3 posto, a od ožujka do srpnja smanjivala prosječno za 4 posto.
Tijekom srpnja povećanje nezaposlenosti zabilježeno je samo u ispostavi Našice za 0,8 posto, dok je u ostalim ispostavama nezaposlenosti smanjena, a najviše u Osijeku, Belom Manastiru i Valpovu. Na kraju srpnja 59 posto nezaposlenih u osječkom Uredu HZZ-a čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udio u odnosu na isti mjesec prošle godine povećao za 2,8 posto, a u odnosu na lipanj ove godine smanjio za 0,1 posto.
U srpnju se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 2.755 novih osoba, što je 42,4 posto više nego u lipnju i 14,8 posto više u odnosu na srpanj prošle godine. Iz evidentirane nezaposlenosti u srpnju su otišle ukupno 3.302 osobe, 3,3 posto manje nego u lipnju i 18,4 posto više nego u srpnju 2014. godine. Zbog zapošljavanja evidenciju je napustilo 2.308 osoba, odnosno 14,1 posto manje nego u lipnju i 21,3 posto više nego u srpnju prošle godine godine.
Poslodavci su tijekom srpnja osječkom uredu HZZ-a prijavili 1.340 slobodnih radnih mjesta, 493 radna mjesta više nego u lipnju i 644 radna mjesta više nego u srpnju prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, prerađivačke industrije, građevinarstva te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.