Hrvatski radio

Radio Osijek

Manjinske organizacije u Hrvatskoj za sada bez novca

23.05.2016.

15:10

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odlukama Vlade i saborske većine početkom ove godine, manjinske su organizacije ostale bez novca, a prijelazni model financiranja do današnjega dana nije profunkcionirao - napomenuli su danas iz Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća općina.

Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, koje danas obilježavaju 19 godina postojanja, osnovani su na današnji dan na temelju dvaju međunarodnih ugovora: Erdutskog sporazuma i Pismu namjere Vlade Republike Hrvatske o završetku mirne reintegracije.

Na temelju tih ugovora jamče se prava nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj, no odlukama Vlade i saborske većine početkom ove godine sredstva za njihovo funkcioniranje se više ne osiguravaju na osnovi posebnih stavki u proračunu i time se krše ovi međunarodni ugovori - napomenuli su, među ostalim, na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici srpskih manjinskih organizacija u Vukovaru. 
Na temelju međunarodnih ugovora od prije 19 godina i zaključkom Sabora iz 2010. godine Srpskom narodnom vijeću i Zajedničkom vijeću općina osiguravalo se 9 milijuna kuna godišnje za rad, a niti to nije bilo dovoljno za njihovo kvalitetno funkcioniranje, dok je su odlukama Vlade i saborske većine početkom ove godine ostali bez novca - napomenuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac, te dodao kako prijelazni model financiranja do današnjega dana nije profunkcionirao: "Taj model predviđa minimalna i nužna sredstva za rad ZVO-a, SNV-a i sličnih organizacija nacionalnih manjina se ne primjenjuje. To ozbiljno i teško ugrožava naše institucionalno i programsko djelovanje", rekao je Crnogorac i pozvao Vladu da u skladu s Međunarodnim obvezama i zaključcima Sabora zaštiti autonomiju organizacijskog i programskog djelovanja manjinskih samouprava i organizacija i osigura im potrebna sredstva za rad.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac dodao je kako je taj novac jamčio autonomiju djelovanja od bilo kakvog političkog uvjetovanja, a na upit novinara je li ključni problem nedobivanja sredstava neslaganje SDSS-a i Vlade Republike Hrvatske odgovorio: "To ne smije biti ključni problem", te dodao kako se već šest mjeseci pokušava srušiti SDSS: "Pokušaj razbijanja SDSS-a je već 6 mjeseci. Pokušaj preuzimanja srpskih organizacija je na sceni trajno, ali to neće ići. Ako netko misli da kupovinom i novcem može rješavati stvari u zemlji onda se teško vara", dodao je Pupovac i napomenuo kako su otvoreni za razgovore jer su svjesni da je ovo stanje opasno za sve građane Republike Hrvatske i samu zemlju u kojoj se javno - pravni poredak urušava, a politika sa svojim institucijama propada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.