Hrvatski radio

Radio Osijek

Mapiranje kreativne industrije u Osječko-baranjskoj županiji

26.09.2022.

13:09

Autor: Radio Osijek

Potpisivanje ugovora "Mapiranje kreativne industrije"

Potpisivanje ugovora "Mapiranje kreativne industrije"

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

"Mapiranje kreativne industrije" projekt je koji provodi Ekonomski fakultet u Osijeku uz potporu Osječko - baranjske županije. Projektom će se označiti nove poslove vezane za kreativnu industriju i tako omogućiti poduzetnicima registriranje djelatnosti koje do sada nisu prepoznate u postojećoj klasifikaciji djelatnosti. Vrijednost je projekta 100 tisuća kuna, provodit će se 17 mjeseci, a u njega će biti uključeno 8 znanstvenika s Ekonomskog fakulteta. Ugovor o suradnji danas su potpisali župan Ivan Anušić i dekan Boris Crnković


Projekt će predvoditi tim znanstvenika Ekonomskog fakulteta, a cilj je mapirati kreativnu industriju u Osječko-baranjskoj županiji. Župan Anušić ocijenio je kako je projekt u duhu vremena i suvremenih gospodarskih kretanja, u kojima kreativna industrija zauzima sve veći udio u gospodarstvu, ne samo u Hrvatskoj, nego i cijeloj Europskoj uniji.

Kreativna industrija jedan je od najbrže rastućih sektora, po broju novozaposleni, rastu prihoda i stvaranju dodatne vrijednosti, rekla je pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović. Pojašnjava kako poduzetnici često žele registrirati određenu djelatnost koja nije prepoznata u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine i zato se kroz ovaj projekt žele registrirati sve nove djelatnosti, kako bi se poduzetnicima omogućilo da se bave onim što tržište traži. Želimo provesti detaljno istraživanje koje će rezultirati izradom web-stranice i publikacije i tako pozicionirati Osječko-baranjsku županiju kao područje koje potiče razvoj kreativne industrije, dodala je.

Znanstvenica osječkog Ekonomskog fakulteta Jasna Horvat ocijenila je kako se kreativna industrija potvrđuje mjerom razvijenosti društva, jer razvijena društva uspijevaju sustavno i strategijski ulagati u proizvode, koji imaju visok udio kulture i prenose je u visoki stupanj komercijalizacije. Ideja nam je objasniti svaki sektor kreativne industrije u njegovom potencijalu, evidentirati djelatnosti unutar sektora koje se ponekad razvijaju takvom brzinom da ih je teško administrativno bilježiti, a razlog takvog razvoja je utemeljenost kreativne industrije na visokim tehnologijama, pojasnila je Horvat.


Mapiranje kreativne industrije

Kreativna industrija

Kreativna industrija

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.