Hrvatski radio

Radio Osijek

Maraton na 25. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika

08.10.2016.

13:38

Autor: Marija Petrinović/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz središta Vukovara, put 27 kilometara udaljenog Tovarnika, oko 11,20 su krenuli sudionici osme Memorijalne utrke Vukovar-Tovarnik. U povodu 25. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči sedamdesetak trkača.

Maraton se održava u organizaciji Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Maraton klub Hrvatski sokol iz Osijeka.Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.

Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.
Uoči starta utrke, njezini sudionici pomolili su se ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se kako bi u Tovarnik trebali stići oko 15 sati kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.
 U tovarničkoj župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste misno slavlje navečer će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.