Hrvatski radio

Radio Osijek

Maratonska sjednica Gradskog vijeća

20.09.2017.

15:22

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I 3. sjednica osječkoga Gradskog vijeća u novom sazivu traje satima, a najveći dio vremena vijećnici su iskoristili za pitanja gradonačelniku. Čak 30-ero od 37 je postavilo pitanje i dalo inicijativu.

Vijećnici su prihvatili drugi prijedlog izmjene i dopune gradskoga proračuna u ovoj godini, vladajući su dali 16 „za", a oporba 14 „protiv", koja mu zamjera da nema vizije, da previše subvencionira te da nije razvojan. Pročelnik Upravnoga odjela za financije David Krmpotić ga naziva tehničkim, ali dobrim. Veći je od prethodnoga za gotovo 11 milijuna kuna, jer se bolje punio iz različitih izvora. Na primjer, 2,7 milijuna samo je ušteda na komarcima. U rashode, uz ostalo,  spada i 500.000 kuna za otpremnine djelatnicima gradske uprave.
Od 37 vijećnika, čak je tridesetero postavilo pitanje s problemima iz svojih sredina, pa su otpremnine i otkazi u gradskoj upravi bili među njima. Potvrdio je to gradonačelnik Ivan Vrkić rekavši kako Grad ide u radikalno smanjenje broja djelatnika. Od 254 svedeno ih je na 200, a cilj je 150. Time želim pokazati da Grad nije mjesto uhljeba- rekao je gradonačelnik. S manje ljudi postiže se veća učinkovitost na poslu, a primat će mlade ljude, profesionalce, u skladu s potrebama vremena u kojem živimo. Posebno emotivno i oštro je govorio o uništavanju gradske imovine, od igrališta, željezničkih nathodnika i pročelja. Pitao se gdje je policija, koja sjedi u automobilima i ne prati što se događa. Tome je dodao kako se ne može stati na kraj vandalima koji uništavaju dječja igrališta, pročelja zgrada ili željeznički nathodnik. Dobili smo novoga načelnika Policijske uprave s kojim  gradonačelnik Vrkić želi odmah razgovarati. Gradonačelnik je odgovorio  kako neće biti nikakvog povećanja prireza, kako su za pripremu za porez na nekretnine potrošili 116.000 kuna, a nikome ništa, kako se natječajem biraju novi direktori u gradskim poduzećima te da više nema političkoga kadroviranja. Vijećnici su prihvatili i informaciju o stanju sigurnosti u Osijeku, ali uz niz zamjerki, jedna od njih je i pitanje koliko je temeljnih policajaca na cesti i kako građani mogu doći do temeljnih policajaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.