Hrvatski radio

Radio Osijek

Marić:"Ova je Vlada za Vukovar učinila više negoli sve dosadašnje zajedno!"

30.07.2018.

16:32

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Republika Hrvatska darovala je Gradu Vukovaru više od osam milijuna kuna vrijednu zgradu Radničkoga doma u Borovu Naselju. Nakon obnove postat će prostor Veleučilišta Vukovar. Ugovor o darovanju su u Gradskoj vijećnici potpisali ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Ivan Penava.

Ministar Goran Marić je rekao da uvijek za Vukovar ima posebne emocije jer je Vukovar u temeljima povijesti moderne hrvatske države te da je ovo peti ugovor u godinu dana, koji je Vlada potpisala sa Gradom, ukupne vrijednosti 108 milijuna kuna.

- Ova je Vlada za Vukovar učinila više negoli sve dosadašnje vlade zajedno - istaknuo je Marić.

Gradonačelnik Penava zahvalio je ministru Mariću ističući kako je ovaj projekt investicija u mlade i obrazovanje jer će zgrada koja je zapuštena posljednjih 27 godina postati novom zgradom Veleučilišta Lavoslav Ružička. 

„Ova je nekretnina već dugi niz godina bez svoje funkcije. Uslijed nebrige i promjene vlasnika uz ratna je oštećenja dodatno devastirana provalama i pljačkama te oštećenjem same infrastrukture. Ovo je prvi puta nakon svog tog vremena da ova zgrada dolazi u posjed Grada Vukovara, jedinice lokalne samouprave koja zna što učiniti s njome. Putem EU fondova osigurali smo sredstva za prenamjenu zgrade u prostor Veleučilišta Lavoslav Ružička," rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući ministru i ministarstvu što su u jako kratkom vremenu riješili imovinsko-pravne odnose i Gradu Vukovaru darovali iznimno bitne nekretnine.

Ministarstvo državne imovine i Grad Vukovar sklopili su do sada čak pet ugovora o darovanju nekretnina cjelokupne vrijednosti preko 108 milijuna kuna.
„Vukovarci su najbolji svjedoci koliko je Vukovar u područjima darovanih nekretnina živnuo. Do tada su te nekretnine zjapile kao prazne ruševine, podsjetnici nekog drugog i strašnog vremena, a sada imaju svoj smisao i svrhu na zadovoljstvo građanima grada Vukovara," istaknuo je gradonačelnik Penava.

Ministar Marić uručio je Anti Rajkoviću, zamjeniku načelnika Općine Andrijaševci, darovnicu zemljišne čestice površine sedam hektara na kojoj je nekad bilo prognaničko naselje Blace, a općina tamo namjerava smjestiti mlade obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.