Hrvatski radio

Radio Osijek

Marijan Gubina- počasni član osječkog Crvenog križa

06.04.2016.

14:20

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

1500 osoba prošle je godine prvi puta dalo krv, kroz socijalno humanitarne programe pomognuto je više od 2800 osoba a gotovo 4 tisuće volonterskih sati odrađeno je tijekom izbjegličke krize - to su samo neki rezultati rada osječkog Crvenog križa u prošloj godini.

O tim je rezltatima bilo riječi na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Povelja o počasnom članstvu uručena humanitarcu i volonteru Marijanu Gubini.

Ravnatelj osječkog Crvenog križa Marko Đukić najavio je aktivnosti u ovoj godini međukojima ističe  novi oblik Ljetne škole u Orahovici na kojoj će okupiti mlade predstavnike političkih stranaka, stranaka čiji vijećnici participiraju u Skupštini Osječko-baranjske županije.

Prošlu je godinu osobito obilježila izbjeglička kriza. Na prostoru naše županije bilo je uključeno 19 djelatnika i 75 volontera s preko 2 tisuće volonterskih sati a u susjednim županijama osječki je Crveni križa pomogao sa 6 djelatnika i 54 volontera te s preko 1700 volonterskih sati.

Uz veliki angažman u izbjegličkoj krizi, osječki je Crveni križ nastavio i svoje ostale aktivnosti. Među njima je nastavak obuke djece neplivača, predavanja o opasnosti od mina te prevenciji ovisnosti, tečajevi prve pomoći, savjetovanja o prevenciji pretilosti, dežurstva na sportskim i kulturnim događanjima, akcije mjerenja šećera i tlaka, projekt osiguranja prehrane u školama, služba traženja. Odaziv na akcije dobrovoljnog davanja krvi bio je veći od planiranog za 45% a 13,37% davatelja krv je dalo prvi puta.           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.