Hrvatski radio

Radio Osijek

Mario Turalija novi je direktor Unikoma

22.07.2021.

18:26

Autor: Radio Osijek/TM

Mario Turalija novi je direktor Unikoma

Mario Turalija novi je direktor Unikoma

Foto: - / -

Kada je došao u gradonačelnički ured, Ivan Radić je rekao kako u gradskoj upravi i u gradskim poduzećima neće biti "sječe glava", no malo je vjerojatno da će svi ostati na svojim pozicijama. Pokazao je to početkom tjedna i primjer Unikoma, koji je dobio novog direktora.

Dosadašnji direktor, SDP-ovac Davor Vić, koji je to komunalno poduzeće vodio proteklih osam godina, u ponedjeljak je na sjednici novoimenovanog Nadzornog odbora razriješen dužnosti.

Za novog direktora Unikoma d.o.o. imenovan je Mario Turalija, 44-godišnjak s diplomom ekonomskog fakulteta i bogatim bankarskim iskustvom. Na čelnu funkciju osječkog Unikoma dolazi s pozicije zamjenika predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a, gdje je bio nadležan za provedbu projekata Europske unije, financije i računovodstvo te kontrolu kvalitete i strateško upravljanje. Obnašao je dužnost zamjenika ministra poduzetništva i obrta te uz visoke funkcije u bankarskom sektoru, bio je predsjednik Uprave - generalni direktor Pivovare Daruvar i član Uprave - generalni direktor Hotela Vukovar d.o.o. U kratkoj izjavi za Glas Slavonije Turalija je izjavio: "Bit ćemo orijentirani na povlačenje sredstava Europske unije, u što sam već pet godina involviran. Cilj mi je da povećamo usluge Unikoma na korist građana i da dugoročno idemo kroz fondove EU-a k smanjenju plaćanja komunalnih doprinosa prema građanima. O svemu tome više ću reći kada napravim dubinsku analizu u Unikomu i vidim u kakvom je tvrtka stanju."
Turalija dužnost direktora Unikoma preuzima u ponedjeljak, 26. srpnja.
Valja istaknuti da je sastav Nadzornoga odbora Unikoma, koji je imenovao novog direktora promijenjen. Dosadašnjeg je predsjednika Svetozara Sarkanjca zamijenio Josip Mihaljević, a umjesto zamjenika predsjednika Zorana Batnožića i člana Davida Krmpotića imenovani su bivši gradski vijećnik Zdravko Peko i Davor Geto.
Prošloga je tjedna osječki SDP kritizirao gradonačelnika Ivana Radića da su čelnim ljudima u Unikomu i Zavodu za stanovanje istekli ugovori, "te da su dvije tvrtke ostale bez čelnih ljudi odgovornih za sustav poslovanja. Procedura sazivanja Skupštine tih trgovačkih društava, kao i imenovanje novih nadzornih odbora, također je „zaboravljena“, a prema zakonskim pravilima za sve je potrebno određeno vrijeme. Prema pouzdanim informacijama iz Kuhačeve, zapelo je i kod „podjele plijena“ oko mjesta u nadzornim odborima, ali i oko toga tko će uopće sjesti u direktorske fotelje." Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin odmah je odgovorio predsjedniku osječkog SDP-a Borisu Piližoti da su postupci sazivanja sjednica skupština pokrenuti već 9. srpnja, da će se one ovih dana i održati "čime će biti imenovana nadzorna tijela, a time i nove uprave društava." Unikom je "odrađen". Slijedi Zavod za stanovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.