Hrvatski radio

Radio Osijek

Markići pokušali uvesti krave u Đakovo

03.07.2015.

11:05

Autor: Davor Lončarić/ Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros oko 6 sati obitelj Markić krenula je s velikim stadom goveda iz Đurđanaca prema Đakovu. Policija ih je zaustavila na ulazu u prigradsko naselje Pisak.

Braća Markić u četvrtak su u znak prosvjeda u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za poljoprivredno zemljište dovezli pet bikova, s kojima i danas prosvjeduju ispred Ministarstva. 
U petak ujutro s više od 140 krava krenuli su prosvjedovati u centar Đakova, no zaustavljeni su na rubnom dijelu grada. 

Saša Markić kaže kako je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu te obitelji na zadnjem natječaju oduzeto 37 hektara zemlje, koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina te da je ta zemlja neosnovano dana stočaru iz susjednih Budrovaca. 
Ne tražimo mi neku novu, dodatnu, drugu zemlju, nego samo ono što smo godinama obrađivali i prihranjivali. Stočaru iz Budrovaca tih 37 hektara dodijeljeno je na temelju pogodovanja i krivotvorenja podataka i dokumentacije, rekao je Saša Markić, prozivajući za pogodovanje gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića.
Markići uzgajaju oko 700 grla stoke, a obrađuju 622 hektara. Nedavno im je, podaci su Agencije, dodijeljeno 331 hektara pašnjaka pa će u ARKOD-u imati ukupno upisano 807 hektara.
Agencija je, temeljem interventne mjere dodjele zemlje stočarima, Markićima ponudila 184 hektara, no Saša Markić kaže da te površine ne žele prihvatiti jer je riječ o zapuštenim, neobrađivanim površinama koje treba skupo pripremiti za ratarenje te iskrčiti. Uz to, površine su, kako kaže, daleko od Đakova, u požeškom i brodskom kraju.


Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković najavljuje da će Markiće tužiti za izrečeno o pogodovanju. 
"Protiv te obitelji nemam ništa, dapače, mislim da su vrijedni ljudi, no kucaju na kriva vrata. Ako misle da je bilo nekih nepravilnosti pri dodjeli zemlje drugom stočaru, neka institucije - USKOK i DORH, odrade svoje. Ja sam samo stavio potpis na ugovore za zemlju na koje je suglasnost dali DORH i Ministarstvo poljoprivrede", rekao je Vinković i pozvao Markiće da vrate stoku u staje.
No, Saša Markić poručuje da krave na ulazu u Pisak ostaju sve dok, kako kaže, USKOK ne uđe u grad i ne odradi svoj posao na ovom slučaju, odnosno dok se ne raskine ugovor s novim zakupcem na tih 37 hektara i ta zemlja vrati njima.
Stoku će, dodaje, hraniti i pojiti dovođenjem hrane i vode iz Đurđanaca. 


Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević danas je izjavila kako je na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta, koji je Grad Đakovo raspisao 2011. godine, obitelj Markić dobila 271 hektar, izgubila 37 hektara, a problem se pojavio oko zemljišta koje su već koristili.
Kazala je i kako je, temeljem interventne mjere dodjele državnog zemljišta stočarima, Agencija je ponudila OPG-u Stipe Markića 184 hektara državne zemlje, no oni su to odbili 11. lipnja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.