Hrvatski radio

Radio Osijek

Marko Pinjuh prvo će završiti fakultet pa otići u Nasu

19.01.2015.

14:08

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladi osječki inovator Marko Pinjuh najavio je danas kako mu je prva želja završiti fakultet u Osijeku, a do tada će razmisliti hoće li prihvatiti otvorenu ponudu da ode raditi u američku Nasu. Poznati patent, vakuumski motor ili "jedač plamena" uspio je prodati austrijskim tvrtkama koje će ga doraditi i plasirati na tržište.

Na konferenciji za novinare Pinjuh se osvrnuo na optužbe da je njegov izum plagijat rada nizozemskog inženjera Jana Riddersa. "To naprosto nije istina. Istina je da je osnovni model vakuumskog motora djelo navedenog gospodina koji je svoje spoznaje javno obznanio i svojim uratkom pokazao teoriju koncepta principa rada vakuumskog motora od prvog modela iz 1758. godine koji je  patentiran od strane Henry Woodija", rekao je Pinjuh. Pojasnio je kako se zainteresirao za taj rad 2010. godine koji mu je bio inspiracija za izradu i razvoj ovakve vrste motora i povećao učinkovitost osnovnoga modela uz niz preinaka koji ostvaruju uštedu energiju do 40 %. Inovacija vakuumskog motora bila je Pinjuhov seminarski rad koji je osvojio niz nagrada na prestižnim sajmovima inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu. "Samim tim što sam osvojio niz visokih odličja za koje je potreban visok stupanj inovativnosti, bespredmetno je više raspravljati da se ne radi o inovaciji ili da je inovacijski rad upitan", zaključio je Pinjuh.

Konačna potvrda kvalitete izuma vakuumskog stroja jest to što su inovaciju prepoznali i preuzeli austrijski partneri- nekoliko kompanija koje su još uvijek anonimne. U izjavio za Radio Osijek Marko Pinjuh je ponovio kako su mu za izum nudili iznose sa šest, pa čak i sedam nula, no nije ih htio prihvatiti. S austrijskim kompanijama dogovoreno je kako će umjesto novca ponuditi partnerstvo osječkom Centru inovatorstva i prihvaćati, odnosno u budućnosti otkupljivati izume mladih hrvatskih izumitelja. 

"Što se tiče poziva u Nasu, ponuda je otvorena, a moja trenutačna odluka je da ostanem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet, a nakon toga ću u pregovorima razmotriti što se bude nudilo i donijeti konačnu odluku o eventualnom odlasku da se pridružim njihovom timu", izjavio je Pinjuh koji se tranutačno student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. 

Marko Pinjuh pozvao je sve inovatore i zainteresirane da nam se pridruže u Centru inovatorstva, te da u svojim gradovima i županijama organiziraju podružnice. Pozivao je i gradonačelnike i župane da pomognu svojim doprinosom u otvaranju centara, na način da ustupe prostorije i minimalnim financijskim sredstvima omoguće rad Centra inovatorstva na svom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.