Hrvatski radio

Radio Osijek

Marko Spajić pobjednik kulinijade u Jagodnjaku

17.05.2018.

19:35

Autor: Davor Lončarić

Marko Spajić, foto: D. Lončarić

Marko Spajić, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

U Jagodnjaku je u sklopu proslave Dana općine održana tradicionalna kulinijada. Natjecala su se 123 proizvođača tog slavonskog i baranjskog specijaliteta iz cijele regije, a najbolji je bio kulen mladog Marka Spajića iz Otoka.

Marko Spajić naučio je sve o kulenu od oca Josipa, zaposlen je, a proizvodnjom se bavi iz hobija. Kaže kako nisu na tržištu nego kulen proizvode samo za obiteljske potrebe, a otkrio je i zanimljivost- njegova je sestra Josipa pobjednica prošlogodišnje kulenijade održane u Otoku. Marko je drugi put na kulinijadi u Jagodnjaku, prošle je godine osvojio deseto mjesto, a ove je godine šampion s nešto više od 94 osvojena boda. Namjerava uz pomoć fondova Europske unije proširiti proizvodnju i zadržati se na obiteljskom imanju u Otoku te smatra kako se uz dobru kvalitetu može pronaći mjesto pod suncem i ostvariti uspjeh na tržištu. Za kulen Spajići koriste svinje koje sami uzgajaju- landras, jorkšir i durok, a Marko kaže kako je sve teže doći do kvalitetne sirovine. Koriste tradicionalnu slavonsku recepturu i vode računa o tome da najkvalitetnije svinjsko meso mora biti dovoljno zrelo. 

Ovogodišnja kulinijada u Jagodnjaku održana je ranije nego inače, na pravoslavni blagdan Spasova koji se slavi kao Dan općine, tako da je bila upitna kakvoća kulena koji nisu imali dovoljno vremena za sazrijevanje, istaknuo je član ocjenjivačkoga suda Slobodan Stanković. Dodao je kako su kuleni bili ujednačene kakvoće, što je i cilj ovakvih smotri, no godinu je za proizvodnju kulena ocijenio -  prosječnom. Načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević tvrdi kako je kulinijada u Jagodnjaku najveća u Hrvatskoj i okruženju, ocjenjivano je čak 123 uzorka što je rekord, a 14 kulena osvojilo je zlatne medalje. 

U prilogu su izjave: Stevo Mlinarević, načelnik Općine Jagodnjak, Radomir Čvarković, zamjenik osječko-baranjskog župana, Marko Spajić iz Otoka- pobjednik kulinijade u Jagodnjaku i Slobodan Stanković, član ocjenjivačkog suda.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-Tomislav Rob i Stevo Mlinarević, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-Slobodan Stanković, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.