Hrvatski radio

Radio Osijek

Masterplan turizma OBŽ do kraja godine

29.03.2016.

15:59

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na temelju javnog natječaja Osječko-baranjska županija odabrala je tvrtku Horwath & Horwath Consulting Zagreb d.o.o. kao najpovoljnijeg izrađivača masterplana razvoja turizma. Posao je vrijedan 349 tisuća kuna, istaknuto je na sjednicama Vijeća i Skupštine županijske Turističke zajednice.

Natječaj je raspisan krajem prošle godine, a u ožujku su počele prve konkretne aktivnosti: predstavnici izrađivača tijekom dva dana posjetili su područje Županije, obavili niz razgovora te izradili prvi nacrt dokumenta koji bi trebao biti završen do srpnja. Predviđa analizu stanja, strategiju turističkog razvoja i akcijski plan. Ugovor je potpisan krajem studenoga prošle godine, podsjetio je predsjednik Vijeća prof.dr. Vladimir Šišljagić.

Član Vijeća, prof.dr. Drago Ružić s osječkog Ekonomskog fakulteta u raspravi je među ostalim ustvrdio kako prvi dokument nije u cijelosti ispunio očekivanja Turističkog vijeća Osječko-baranjske županije.
Upozorio je među ostalim kako je masterplan strateški dokument koji mora poslužiti kao podloga za investicije. Šteta je, istaknuto je na sjednici, što je zbog slabosti domaćih kapaciteta  izrada masterplana povjerena zagrebačkoj, a ne nekoj tvrtki s područja Osječko-baranjske županije.

"Odgovor je međutim sasvim jasan jer je riječ o javnom natječaju, a s druge strane niti jedna tvrtka ili institucija iz Slavonije i Baranje nije se niti javila na natječaj. Ipak -  i odabranoj tvrtki se pristupa u dobroj vjeri te se očekuje izrada kvalitetnog dokumenta o kojemu će konačnu riječ dati Županijska skupština Osječko-baranjske županije. Ako sve bude po planu - do kraja ove godine. Do tada se očekuje intenzivniji rad predstavnika izrađivača masterplana, no veliki utjecaj na kvalitetu studije imat će razina uključivanja turističkih djelatnika, zajednica i ureda, ali i predstavnika hotela, gospodarskih subjekata, lječilišta, jedinica lokalne samouprave, institucija na čelu s Ekonomskim i drugim fakultetima te udruga" - ocijenio je predsjednik Vijeća prof.dr.Vladimir Šišljagić.

Župan osječko-baranjski naglasio je kako je prvi nacrt budućeg masterplana zaista samo prvi korak u tom procesu, a slijedi niz razgovora i sastanaka izrađivača Plana i svih dionika turističkog sektora Osječko-baranjske županije od kojih očekuje ozbiljan pristup, kao i jasna vizija te planovi razvoja turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.