Hrvatski radio

Radio Osijek

Matica hrvatska uspješna u 2017.

28.12.2017.

12:57

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za osječki Ogranak Matice hrvatske ovo je bila najproduktivnija godina, od izdavaštva do tribina, predavanja i promocija- rečeno je na konferenciji za novinare kroz ocjenu 2017. i planove za sljedeću godinu.

Osječka čitanka 1 i 2 veliki je ovogodišnji projekt  Ogranka Matice hrvatske Osijek, a već se planira i radi na opsežnoj monografiji MH Osijek koja će sadržavati znanstvene radove o povijesnom djelovanju Matice, ali i cjelokupne osječke kulture. Bit će to zahvala svima koji su desetljećima radili i obogaćivali njezine projekte. Prema riječima predsjednika osječkoga Ogranka MH Ivice Završkog, ovo je bila najproduktivnija godina, sa čak 13 novih naslova, što samostalnih, što s drugim izdavačima. Time je potvrđen status posljednjeg ozbiljnog nakladnika istočno od Zagreba. U 2017. uspješni su bili i Dani Matice, te niz predavanja, tribina i promocija. "Uspjeli smo postati jedan od zaštitnih znakova Osijeka"- rekao je Završki. Velikim zauzimanjem i trudom izdavane su knjige, jer vremena su teška i sve teža- riječi su tajnika  Josipa Cvenića. Uputio je kritiku Ministarstvu kulture, koji financira časopis Književna revija, ali ne podržavaju osječke rukopise i ne otkupljuju ih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.